Bron: Jan Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant. Alphen a/d Maas, 2010.
Dit huis van de Zusters van Liefde van Schijndel aan de Hoofdstraat 71 is op 14 januari 1930 opgericht voor de opvang van weeskinderen. Het pand, een statig dorpshuis uit omstreeks 1863, was beschikbaar gesteld door de familie Verkuilen. Het klooster is 21 oktober 1994 opgeheven en het gebouw werd daarna een winkelpand.
Bron: Jan Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant. Alphen a/d Maas, 2010.
Dank voor de verwijzing, Jan. Mensen die meer willen weten, kunnen daar zeker goed terecht.
Dag Paul.
Ook hier geef ik graag een aanvulling. Zie:
https://leovanschijndel.nl/DeHeeg_material/Weeshuisverhaal1.pdf
en
https://leovanschijndel.nl/Centrum/Hoofdstraat/centrum%20hoofdstraat/oe…
Beste mensen,
Was de naam van het weeshuis Petrus Donders geïnspireerd op de naam van de Tilburgse Peerke Donders? En mijn 2e vraag: Had het weeshuis ook een eigen moestuin?
Ik zoek het voor je op en geef binnenkort mijn bevinding weer. Ik moet namelijk eerst de schoolschriften van mijn moeder Benny van den Oetelaar raadplegen. Zij heeft gevuld heeft tijdens haar verblijf in het weeshuis. U hoort ervan!
Hier de link naar het verhaal van het Petrus Donders Weeshuis in Schijndel:
https://schijndelwiki.nl/index.php?title=Petrus_Donders_Weeshuis
Of het weeshuis een eigen moestuin had is mij niet bekend.
Deze website is gewijd aan het rijke roomse leven in Brabant 1900-1965. Je vindt er informatie over alle kerken en kloosters in onze provincie, over de meer dan honderddertig ordes en congregaties die hier actief waren, over Lourdesgrotten en nog veel meer. Ontdek op de homepage waar je allemaal op kunt klikken en ga terug in een katholiek verleden.
Dit boek bevat verhalen van gewone mensen over hun eigen katholieke verleden. Over de biecht, het knikengeltje, de nachtmis, het askruisje, het missiebusje en ga zo maar door. En het boek wordt nog steeds aangevuld. Blader verder en ontdek de verhalen.
De katholieke kalender bevat nogal wat hoogtijdagen. De gelovigen werden geacht die in de kerk te vieren. Vind meer informatie over de kerkelijke feestdagen en deel je herinneringen. Reageer bij een verhaal of vertel jouw ervaringen via insturen@bhic.nl
Soms leek het geloof enkel te bestaan uit geboden en verboden. Heel precies werd omschreven wat je wel en wat je niet mocht. Lees de verhalen en vertel jouw ervaringen in een reactie of via insturen@bhic.nl.
Stond bij jullie thuis ook het missiebusje op de schoorsteen? Hing het kruis boven de deur? Werd de rozenkrans gebeden en het zilverpapier ingezameld? Lees de verhalen en reageer of deel je herinneringen via insturen@bhic.nl.
Lees alles over handen boven de dekens, bijzondere vriendschappen en katholieke huwelijksmoraal. Wat weet jij nog van de angst voor onkuisheid? Voeg jouw eigen ervaringen toe aan de verhalen of deel je herinneringen via insturen@bhic.nl
Heb jij herinneringen aan je katholieke (kost)schooljeugd? Ben je misdienaar geweest of bruidje? Las je de Okki of de Taptoe? Deel je herinneringen met ons onder de verhalen of stuur je eigen verhaal naar insturen@bhic.nl
We gingen op retraite en liepen mee in de processie. We vereerden Maria en deden onze gebeden. Lees over devotie in Brabant en laat je herinneringen achter. Reageer op een verhaal of stuur jouw eigen verhaal naar insturen@bhic.nl
We hebben een boel feiten en verhalen bijeengebracht op deze website. Maar we zijn juist ook heel benieuwd naar de verhalen van de mensen die het allemaal nog meegemaakt hebben. Hier kun je alle reacties lezen en daar de jouwe ook aan toevoegen. Of stuur je verhaal aan insturen@bhic.nl. Deel je herinneringen aan het rijke roomse leven met ons.
Reactie toevoegen