Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Van wieg tot het graf: een leven in foto’s

Stralende gezichten, feestelijke toneelstukjes en lange tafels vol lekker eten: het veertigjarig priesterfeest van Franciscus Goijaerts – regent van Beekvliet in Sint-Michielsgestel - is in juni 1949 uitgebreid gevierd, getuige de vele foto’s. Nog geen half jaar later is de fotograaf opnieuw aanwezig om grote groepen mensen vast te leggen, maar dit keer om een heel andere reden: nu wordt de begrafenis van de geliefde priester in beeld gebracht.

Een tweejarige dreumes kijkt schuchter in de camera, de arm van zijn grote zus stevig vasthoudend. Het is één van de eerste foto’s die van Franciscus Alardus Josephus Antonius Goijaerts zijn gemaakt (uit de collectie van het Regionaal Archief Tilburg). De opname is gemaakt in 1886, een tijd waarin het maken van foto’s voor de meeste mensen nog een zeldzaamheid is. Maar de jonge Frans is zoon van de vooraanstaande Tilburgse wethouder en architect Leonardus Goijaerts en zal in zijn jonge leven nog vaker worden vereeuwigd.

foto collectie Regionaal Archief TilburgBij de foto van zijn plechtige communie uit 1896 staat: “Daarna vertrok hij naar het seminarie. Op 5 juni 1909 werd hij priester gewijd.” Zijn naam duikt daarna vooral op als regent – hoofd van het internaat – van Beekvliet. Goijaerts staat bekend als een bescheiden, vriendelijke en charmante man die liever op de achtergrond blijft. Zijn voorganger Van den Heuvel is een onderwijsvernieuwer, maar Goijaerts niet. Het is dat het aantal studenten maar blijft stijgen; hierdoor is de geboren Tilburger genoodzaakt zich bezig te houden met een ingrijpende verbouwing. Grootse plannen blijven beperkt tot de bouw van één nieuwe vleugel. De wens van Goijaerts om de kapel te vernieuwen, kan wegens een tekort aan geld niet doorgaan.

Goijaerts – sowieso een man die niet van veranderingen houdt – moet met lede ogen toezien hoe op last van de Duitse bezetter alle leerlingen en professoren in 1942 Beekvliet verlaten. Na de oorlog is Beekvliet zwaar beschadigd. Gebouwen, tuinen en sportvelden liggen in puin en moeten worden met man en macht worden hersteld. Als alles weer een beetje op de rit staat, wordt in juni 1949 het veertigjarig priesterschap gevierd. Maar de grens tussen leven en dood is soms niet meer dan een dun bibberige lijntje; op 4 november van dat jaar overlijdt Goijaerts. Nadat hij eerst als kleine dreumes al is gefotografeerd, legt een fotograaf van persbureau Het Zuiden de geliefde priester ook vast, opgebaard in zijn doodskist. De laatste van een leven in foto’s.

Heb je F. Goijaerts gekend? Zat je op Beekvliet en roept deze foto herinneringen bij je op? Laat het ons weten!

Op de foto hieronder wordt F. Goijaerts toegezongen op zijn priesterfeest

Deze foto-oproep verscheen in de rubriek 'Kijk naar Toen' in De Meierij, waarin we op zoek zijn naar de persoonlijke verhalen achter een foto.

Ga naar Kijk naar Toen

4

Reacties (4)

Jan Lurinks zei op 29 augustus 2020 om 16:35 uur

Deze foto is genomen op 4 juni 1949 bij de plechtige ontvangst van Regent Goijaerts t.g.v. zijn 40-jarig priesterfeest. De leerlingen zingen hem hier toe bij de speciaal voor deze gelegenheid gebouwde fontein op de Grote Cour.
Achter de leerlingen is nog een klein stukje van de Valkbouw te zien en het afdak
(de loods). Dit afdak zat vast aan de Hoge School. Links hiervan werd tijdens de oorlogsjaren inderdaad een carre-vormig gebouw neergezet door het Duitse gezag als onderkomen voor de Duitse soldaten, die Beekvliet, toen gijzelaarskamp, bewaakten.
Na de oorlog werd dit gebouw het onderkomen van de twee hoogste klassen.
Vanaf 1972 werden beide gebouwen, Hoge School en Duitse Bouw, gebruikt als schoolgebouw van het Gymnasium tot 1978, toen een nieuwgebouwd Gymnasium in
gebruik werd genomen.
Op de voorgrond van de foto zien we Regent Goijaerts en Mgr. Mutsaerts, de toenmalige Bisschop van 's-Hertogenbosch.
Tijdens de zitting die hierop volgde in de Grote Recreatiezaal werd de Regent
benoemd tot Huisprelaat van Z.H. de Paus.
De feestelijkheden duurden 4 dagen met o.a. een uitgebreid diner voor alle leerlingen,
een toneelvoorstelling, een uittocht naar Blijdorp in Rotterdam en een rondvaart door de havens.

Marilou NillesenBHIC zei op 31 augustus 2020 om 10:05 uur

Zo Jan, wat een enorm feest moet dat zijn geweest! Uit jouw nauwgezette beschrijving maak ik op dat je er zelf bij aanwezig bent geweest. Klopt die veronderstelling? En zo ja, denk je er met veel plezier aan terug?

Jan Lurinks zei op 31 augustus 2020 om 15:13 uur

Ik was erbij.
Dit priesterfeest werd aangegrepen om voor het eerst na alle ellende van de oorlog weer een groot feest te geven op Beekvliet.
Ik ben nog vergeten te vermelden dat op een van die dagen het voltallige
Brabants Orkest een concert op Beekvliet heeft gegeven.
Het was toentertijd geweldig om dat als leerling mee te maken.

Marilou NillesenBHIC zei op 1 september 2020 om 14:44 uur

Dat kan ik me voorstellen, Jan, dat moet een enorme indruk hebben gemaakt. Ook het uitstapje naar Blijdorp lijkt me imposant. Wat mooi dat je daar zulke bijzondere herinneringen aan bewaart.

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.