Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Sint Jozefhuis

Kloosters

Op een van de meest markante locaties in Reek staat een voormalige kloostergebouw, het Sint Jozefhuis. In 1918 wordt de eerste steen gelegd voor een bejaardenhuis en een meisjesschool, beheerd door de zusters Franciscanessen uit Veghel. Het “nieuwe klooster” wordt het genoemd, ter onderscheid van het “oude” St. Elisabeth, dat later Nazareth zal gaan heten.

Sint-Jozefhuis
Sint-Jozefhuis

Het “R.K. Gesticht voor Ouden van Dagen” voorzag in 1918 in de behoefte aan een lokale voorziening voor inwoners van Reek op leeftijd. Het Sint Jozefhuis heeft tot ongeveer 1970 dienst gedaan als bejaardentehuis, ondanks andere plannen na de oorlog.

Omdat het aantal roepingen terugloopt en opengevallen plaatsen slecht kunnen worden ingevuld, besluiten de zusters in 1950 het Sint Jozefhuis op te heffen. Ze bieden het gebouw te koop aan aan het kerkbestuur. Dat wil het gebouw als meisjesschool en parochiehuis in gebruik nemen. Maar die plannen gaan ten slotte toch niet door en de zusters blijven. Het gebouw blijft na een grote opknapbeurt nog vele jaren bejaardenhuis.

Beeld van St. Jozef in de kloostertuin
Beeld van St. Jozef in de kloostertuin

De bouw van nieuwe bejaardenvoorzieningen begin jaren ‘70 luidt uiteindelijk het einde in van het Sint Jozefhuis als bejaardenhuis. Na aanvankelijke plannen tot verkoop, besluiten de zusters het klooster nu in te richten als verpleeghuis voor de zusters van de congregatie. Dat heeft tot het jaar 2000 gewerkt, maar in dat jaar is het gebouw dan daadwerkelijk verkocht.

De nieuwe eigenaar heeft het gebouw gesplitst in vier woongedeelten. Het belangrijkste deel, met hoofdingang, toren en centrale hal, wordt apart verkocht. Dit tussengedeelte is vanaf 2004 grondig opgeknapt. Achter het klooster ligt een parkje van 625m2, waarvan de vijf omwonende gezinnen gezamenlijk eigenaar zijn.

Bij de verbouwing zijn allerlei authentieke details bewaard gebleven of weer in oude glorie hersteld. De imposante hal heeft een hardstenen vloer met vloerverwarming gekregen en het schitterende glas-in-loodraam in het acht meter hoge plafond is weer teruggebracht.

Sint-Jozefhuis
Sint-Jozefhuis

Bijna een eeuw na de eerste bouw, is het Sint Jozefhuis een levend monument in Reek.

Bron: Jan Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant. Alphen a/d Maas, 2010.

4

Reacties (4)

Marij van Diggelen zei op 19 januari 2014 om 15:42 uur

Weet iemand waar het St jozef beeld in de tuin, is gebleven.

Mariët Bruggeman, namens BHIC zei op 20 januari 2014 om 15:54 uur

Beste Marij,
Helaas is het ons niet bekend waar dit beeld is gebleven, maar hopelijk reageert er iemand uit Reek op dit forum.
Met vriendelijke groeten,

jan kloosterman zei op 18 februari 2021 om 12:34 uur

weet iemand iets over de bouwgeschiedenis (bijvoorbeeld de architect) van het St Jozefhuis. Ik weet dat de opa van echtgenote Albertus van Straten het gebouwd heeft.
mvg
Jan

Norah zei op 18 februari 2021 om 17:07 uur

Met de opa wordt daarmee dhr. van den Hoogen bedoeld?
Ik raad je aan ook deze vraag te stellen bij www.heemkundeschaijkreek.nl
Staan contactadressen bij vermeld.
Mvg.

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.