Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

'Korte flitsen': leven op kleinseminarie Beekvliet in 1954 op film

In 1954 legde Jan Geurts het dagelijks leven op het kleinseminarie Beekvliet vast in de film ‘Korte Flitsen’. De film is voorheen enkel in kleine kringen van het kleinseminarie getoond en de tweede helft van de film was lange tijd verloren. Helaas heeft de film geen audio, maar dankzij Jan Leemans, oud-leerling van Beekvliet en initiatiefnemer van de film, hebben we wel informatie gekregen over wat er in de film te zien is.

 'Korte Flitsen', stille film over kleinseminarie Beekvliet in 1954, gemaakt door Jan Geurts. Met dank aan Jan Leemans.

De film focust op de vijfde en zesde klas die verbleef in ‘de Duitse bouw', een gedeelte van het internaat dat gebouwd was door Duitsers tijdens de bezetting. “Het is toch een heel belangrijk en uniek document geworden”, vertelt Leemans, “Alle activiteiten in het dagelijks leven op het seminarie worden in beeld gebracht. Helpers van Jan hebben goed nagedacht over het schema van de opnames”. 

De film opent met het wapen van de Duitse bouw. De spreuk ‘Ubi sonus, ibi onus’: Dit stond volgens Leemans voor: “Waar de knecht met de bel 's morgens op de slaapzalen rondgaat, daar is het een hele last (om op te staan)”. Dit is dan ook te zien in het shot erna. Na het opstaan vertrekken de jongens naar de refter om te ontbijten.

“Dan begonnen de lessen”, vertelt Leemans, “Hier natuurkunde door Van Pelt. Aansluitend een blik bij de fotoclub waar Jan Geurts de leiding had. Artikelen schrijven, aan heemkunde doen, marionettentheater, de declamatieclub waar ik les krijg, decorontwerpen en regie-uitschrijven, toneelclub. Terwijl 's morgens sommigen gingen rennen, bleven anderen in de recreatiekamer tegen de verwarming staan, de krant lezen of kaarten”.

Na elf minuten begin het tweede deel van de film. Na het luiden van de klokken volgt Griekse les door jan van Dijk. Hierna is onder meer gymles en de tuiniersclub te zien. Ook zie je een groep leraren lopen. Verder zijn er nog bezigheden te zien zoals boeken binden, radio maken en zingen in een koor. Alle standaard internaatsporten komen voorbij zoals voetbal, biljart, tafeltennis, en volleybal.

Er is ook opname van de Saeck, leerlingen konden hier schrijfbehoeften etc. kopen. Deze winkel had als spreuk: ‘Is Homerus blind, vast en zeker kind; anders kocht hij mee, hier zijn Odyssee’. “Ik zat op de Saeck maar ook op het kantoor van de econoom Verhagen, die deze film betaalde: vandaar een lange opname van het kantoor”, vertelt Leemans, “We zien een pianoles, muziekles, tekenles en het maken van een toneeldecor en toneelspelen (Jozef in Dothan). Ten slotte is een optreden van de blue band en Knippenberg, leider van de Duitse bouw, te zien”.

De jongens van het kleinseminarie hadden een hele klus aan het maken van de film. "Er moest een script geschreven worden, we moesten geld bij elkaar zien te krijgen en iedereen een rol geven", vertelt Leemans. Het project duurde volgens hem bijna een volledig jaar. Zowel Geurts als Leemans zijn zelf ook te zien in de film. Geurts is te zien achter de camera. Leemans op verschillende punten in de film. Zo is hij een van de rennende jongens en is hij te zien op het kantoor van Verhagen.

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.