Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Huize Nazareth in Tilburg

Kloosters

Dit voogdijgesticht voor jongens van de Fraters van Tilburg kwam tot stand op initiatief van de Vereeniging Liefdewerk voor Kinderbescherming. De linkervleugel en de middenbouw werden 2 november 1916 in gebruik genomen.

Foto: BHIC / Paul Huismans, 2014 Architect Jos Donders bouwde in 1923 een rechtervleugel en een klooster in opdracht van het bestuur.

De communiteit is in 1974 opgeheven. In 1994 is het gebouw verbouwd tot wooneenheden, met behoud van de voorgevel. 

Het 140 meter lange gebouw heeft in de markante gevel kenmerken van de Jugendstil. Boven de ingang op de hoeken staan twee beelden van Christus en Maria met daartussen een tegeltableau met de tekst Huize Nazareth.

Bron: Jan Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant. Alphen a/d Maas, 2010

Foto: BHIC / Paul Huismans, 2014

5

Reacties (5)

Walter Tempels zei op 1 december 2022 om 23:48 uur

Frater Antoine zat in zaal 1 en deze overleed. Toen kwam er een frater met een herdershond. Frater Tarzisius zat in zaal 2 en is later uitgetreden en heette sindsdien mijnheer van Liempt. In zaal 3 zal frater Eugarius en deze regeerde met harde hand. Mocht hij je niet, dan had je vreselijke pech. Mij mocht hij niet. In zaal 4 zat frater Rembert. Hij rookte altijd sigaren en hield van koper. ik heb dit vaqak op vrijdag moeten poetsen. In zal 5 regeerde frater Jeroen. Hij bond boeken in op professionele wijze. Hij gaf ook gymles op de lagere school naast Huize Nazareth. In zaal 6 regeerde een klein fraterje. Deze was gek op voetbal.
Op school gaf in de derde klas gaf Mevrouw van Peyenbroek les.
In de vierde klas was frater Siegfried de man. Hij was eerst hoofd van de school. Hij sloeg met de knokkels van zijn vinger op je hoofd. Hij was tevens dirigent van de harmonie en in de oefenruimte was een levensgroot schilderij van de Nachtwacht; alleen waren de gezichten van de leden van de harmonie. In de vijfde klas zat een frater die ook handenarbeidles gaf. hij kon niet goed orde houden.
In de 6e klas was de heer Putters de leraar en hij is ook hoofd van de school geworden. Hij was getrouwd met juffrouw Paula en hij wist geen ogenblik onbetwist om te zeggen hoe mooi en lief ze was. mijheer Putters ging altijd 2 broodjes halen voor tussen de middag met een half ons beleg. Eduard Coppens uit Os. Johan Swaans, de gebroeders Dingemans uit Made. Even genoeg voor vandaag. Groetjes Walter.

H.C.F.Bazelmans zei op 2 december 2022 om 14:40 uur

M.b.t. wat dhr.Tempels aangeeft vermeld ik dat dhr. H.Putters bij mij in het dorp woont met zijn vrouw Paula Balmer. Hun dochter heeft een profesionele zang opleiding genoten. En is o.a. docente. Getrouwd met een Engelsman gebruikt ze haar Engelse naam.
Vader en dochter zijn lid van het (dorps)kerkkoor.
Wat belangrijker is dat mijn broer een zoon had die onder noemer MOK kinderen viel. MOK staat voor - moeilijk opvoedbare kinderen - En daar was/had dhr. Putters leiding over.
Heel sporadisch heeft de dhr. Putters daar wel eens iets over gezegd. Dat bewuste neef(je) is wel goed terecht gekomen.

waltertempels@gmail.com zei op 3 december 2022 om 07:56 uur

Bedankt voor uw reactie. Over welk dorp heeft u het?

H.C.F.Bazelmans zei op 3 december 2022 om 13:09 uur

Dit is Hilvarenbeek!

Walter Tempels zei op 11 december 2022 om 09:50 uur

Ik ben inmiddels bij de familie Putters geweest. Het was een uitermate leuke ontmoeting. Een wedergezien volgt binnenkort.

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.