Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Huis van de H. Theresia in Dinther

Kloosters

Dit dochterhuis van de Franciscanessen van Veghel werd in 1867 gesticht op initiatief van pastoor G. Smulders. De zusters gaven onderwijs aan meisjes en zorgden voor bejaarden.

Foto: Jos Pé, 1960. Collectie BHIC
Foto: Jos Pé, 1960. Collectie BHIC

Na eerst in de pastorie gewoond te hebben betrokken de zusters hun klooster, dat in 1866 al klaar was. Huize Theresia, de opvolger van dit huis, is gebouwd in 1896. Omdat het klooster op dat van Zijtaart lijkt, is het aannemelijk dat ook dit huis door J. Heijkants uit Erp is getekend.

De congregatie begon hier met de opleiding voor onderwijzeressen, in 1934 bouwde ze een nieuwe bewaarschool. In 1953 volgde nog een grondige opknapbeurt.

Het klooster is 31 december 1961 opgeheven. Het bejaardenhuis werd aan leken overgedragen. Inmiddels is het oorspronkelijke huis gesloopt.

Weet je nog bij welke zuster je in de klas hebt gezeten? Kwam je ze tegen op de gangen van het bejaardenhuis? Deel je herinneringen!

Foto: Jos Pé, c. 1950. Collectie BHIC
Foto: Jos Pé, c. 1950. Collectie BHIC

Bron: J. Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant, Alphen a/d Maas, 2010 

2

Reacties (2)

Maria van veghel nelissen zei op 9 oktober 2017 om 20:03 uur

Maria Nelissen, ik woonde tegenover het klooster, en heb bij zuster Ignacio op de kleutershool gezeten een lieve zuster.

Marilou NillesenBHIC zei op 10 oktober 2017 om 11:50 uur

Hallo Maria, bedankt voor je berichtje. Wat herinner jij je van die tijd op school? Hoe groot waren de klassen en wat leerde je allemaal? En wat maakte zuster Ignacio zo bijzonder? We zijn heel benieuwd!

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.