Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Huis van de H. Jacobus in Zeeland

Kloosters

Wie kent ze niet, de Franciscanessen van Veghel die in Zeeland zorgden voor de jeugd en voor de ouderen. Voor de klas of in het bejaardenhuis, je bent ze vast tegengekomen. Deel hier je herinneringen aan de zusters.

Zusters aan het werk in de keuken (Foto: Pater van Schijndel, c. 1966. BHIC, collectie Keeris)
Zusters aan het werk in de keuken (foto: Pater van Schijndel, c. 1966 (bron: BHIC, coll. Keeris, nr. 1698-000514)

Op aandringen van Mgr. Godschalk stichtte pastoor Jacobus Aarts een klooster voor de Franciscanessen van Veghel. Hij kreeg daarbij steun van de gemeente Zeeland.

Het huis was bestemd voor onderwijs en verpleging van ouderen. Onder leiding van moeder Theresia vestigden de eerste zeven zusters zich 4 mei 1886 in het klooster. In 1923 nam de congregatie het huis in eigendom over.

Zeer waarschijnlijk was J. Heijkants de architect. Van tijd tot tijd waren er verbouwingen. In 1953 werd de school uitgebreid met drie nieuwe lokalen en kreeg zij de naam Mariaschool.

Kloosterkapel, kort voor de sloop (Foto: Pater van Schijndel, c. 1966. BHIC, collectie Keeris)
Kloosterkapel, kort voor de sloop (foto: Pater van Schijndel, c. 1966, bron: BHIC, coll. Keeris, nr. 1698-000292)

In 1967 is het klooster afgebroken voor het verzorgingshuis Compostella. De communiteit van de zusters verhuisde ook hierheen. Hoewel de zusters Zeeland al in oktober hadden verlaten werd de communiteit pas op 1 december 1987 opgeheven. In 1998 begon architectenbureau De Twee Snoeken uit ‘s-Hertogenbosch met de bouw van het nieuwe verzorgingshuis Compostella.

Foto: BHIC, collectie Keeris
Huis van de H. Jacobus (bron: BHIC, coll. Keeris, nr. 1698-000297

Het gesloopte huis vertoonde alle kenmerken van een Heijkantsbouw. Het was opgetrokken in baksteen, telde twee bouwlagen en had uitspringende zijvleugels voor school en kapel.

Boven de ingangsdeur stond op een sokkel en onder een baldakijn stond een heiligenbeeld. Een smeedijzeren hek scheidde de eenvoudige voortuin van de straat.

Bron

J. Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant, Alphen aan de Maas, 2010

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.