Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Het klooster Huize Onbevlekte Ontvangenis in Tilburg

Kloosters

Het moederhuis van de Dochters der Liefde in Parijs had al voor de oorlogsjaren toegezegd in Tilburg een klooster te zullen vestigen. Sinds 1915 had pastoor Van Iersel van de parochie H. Antonius van Padua aan de Hoefstraat zich ingezet om zusters aan te trekken voor het onderwijs aan meisjes.

Waarschijnlijk door de acties van een lazarist uit Helden-Panningen kwam er uiteindelijk schot in de zaak: in november 1919 kwamen de eerste “Dochters” naar Tilburg vanuit Susteren.

Zij kregen een schamel onderdak in de sacristie aan de Hoefstraat. Maar al spoedig kon een terrein aan het Paduaplein worden aangekocht en nog datzelfde jaar begon de bouw van een klooster naar het ontwerp van architect C.F. van Hoof. In 1920 volgde de bouw van het patronaat, in de twee jaren erna bouwde men de tweede school en de slaapzaal. In 1924 kwam er nieuwbouw voor de bewaar- en naaischool.

In 1973 stopten de zusters met het geven van onderwijs. Het zusterhuis sloot in 1975 en de communiteit verhuisde naar een kleiner huis aan de Ringbaan Oost. Het gebouw is in fasen gesloopt, de kleuterschool het laatst. Op de plaats van het klooster staan nu aanleunwoningen en appartementen.

Het oorspronkelijke klooster vormde met de Mariaschool een langgerekt gebouw van twee bouwlagen. Drie topgevels op onregelmatige afstand bepaalden het karakter van de brede voorgevel. Boven de ingang zat een opvallende erker. De kapel was ‘verborgen’ in het complex opgenomen.

Tilburg, Huize Onbevlekte Ontvangenis, 1991. Foto: Collectie BHIC, fotonr. PNB001066154
Foto’s: Het klooster in 1991. Bron: collectie BHIC, nrs. PNB001066154 en PNB001066155
2

Reacties (2)

Philomena Verhoeven zei op 16 mei 2021 om 10:29 uur

Ik zou graag herinneringen willen delen met leerlingen van de Mariaschool Paduaplein. Van 1952 tot 1964

Thijs de LeeuwBHIC zei op 23 mei 2021 om 14:34 uur

Hallo Philomena, graag wil ik je nog bedanken voor je reactie op deze pagina. Hopelijk reageren er gauw andere oud-leerlingen op je oproep! Als je in de tussentijd meer wilt delen over deze school, de zusters etc. dan ben je hier welkom.

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.