Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Het Fraterhuis H. Hart van Jezus in Tilburg

Kloosters

De Fraters van Tilburg bedienden rond 1900 veel scholen in de omgeving van de Heuvel en de Besterd. In 1909 was er nog een tweede Dionysiusschool gebouwd. Een groot aantal fraters moest daardoor vier maal per dag een tijdrovende route afleggen. Daarom wilde frater Salesius van Zantbeek bij zijn school een fraterhuis bouwen.

Tilburg, Fraterhuis H. Hart van Jezus. Foto: Collectie Jan SmitsAls hoofd van de Heuvelse school aan de Bosscheweg kreeg hij de beschikking over een terrein achter de school, waar men het H. Hartklooster bouwde naar tekeningen van architect Jos Donders. Het neogotische klooster werd 26 november 1909 geopend. De kapel bevond zich boven de schoollokalen.

Maar liefst drie H. Hartbeelden sneuvelden, voordat het (vierde) beeld op de sokkel aan de voorgevel van de kapel stond. In 1914 werd het klooster door dezelfde architect uitgebreid. In 1935 kreeg het een nieuwe vleugel aan de tuinkant.

De communiteit is in 1987 opgeheven, het gebouw is in 1988 aan de gemeente overgedragen en daarna gesloopt.

De langgerekte school was bereikbaar via een doorgang tussen twee huizen aan de Tivolistraat. De kapel stak met zijn topgevel, die bekroond werd door het H. Hartbeeld, hoog boven de laagbouw uit. Het voorste schild van het platte dak werd gesierd door de vele dakkapellen van de fraterscellen.

Bron: Jan Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant. Alphen a/d Maas, 2010.

 

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.