Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

De St. Jozefkerk in Asten

RK kerken

Eerst was er een noodkerk genaamd St. Jozef, in 1967 geopend en vijf jaar later gesloten. Toen, in 1972, opende de definitieve Jozefkerk de deuren. Welke verhalen weet jij nog over het roomse leven in de bijbehorende parochie?

Uitzetten en opbouwen van de noodkerk
Uitzetten en opbouwen van de noodkerk

Stichting van de parochie

Op 29 juni 1967 kreeg kapelaan Theo Klomp Bueters, toen nog kapelaan in Tilburg, van Mgr. Bluijssen de opdracht om de mogelijkheid te onderzoeken om ‘n tweede parochie in het Astense centrum te stichten en hij merkte dat dit zeer urgent was.

De noodkerk
De noodkerk

Op 19 september 1967 hield pastoor Klomp Bueters met zijn toekomstige kerkmeesters, Ben Maas en Jan Smits, de oprichtingsvergadering van die nieuwe parochie. Op 10 oktober tekende mgr. Bluijssen het besluit tot het opbouwen van de parochiegemeenschap en de bouw van een waardige kerk.

Noodkerk

Deken Van Pelt van Asten droeg 65.000 gulden bij in de kosten van de noodkerk. Van de gemeente huurde de parochie voor de duur van 5 jaar ‘n kavel van 1600 m2 aan de Daliastraat, huurkosten: 1 gulden per maand.

Op 9 oktober 1967 kreeg de firma Vermeulen uit Mill de opdracht tot het bouwen van een eenvoudige houten kerk voor 400 personen, ontworpen door architect Hurkmans. Begin november startte de bouw en half december vond de oplevering plaats. De eerste heilige mis werd op 23 december 1967 gevierd en oud-deken Theo van Hout zegende de kerk zes weken later in. Toen was ook de officiële installatie van pastoor Klomp Bueters en de bovengenoemde kerkmeesters. Vier jaar lang zou de noodkerk dienst doen…

Interieur van de noodkerk
Interieur van de noodkerk

Bouwpastoor Theo Klomp Bueters kreeg in februari 1969 helaas ‘n hartinfarct en hij zou nooit meer de oude worden. Op advies van de dokter legde hij het pastoraat neer. Zijn vervanger werd pastoor Sjef Spierings. Hij werd de vaste pastor op 19 juli 1969.

Nieuwe kerk

Men was toen al bezig met de plannen voor ‘n definitieve kerk aan de Lienderweg. De moderne kerk, naar een ontwerp van de gebroeders De Vries, werd een doosvormig bakstenen gebouw met een losstaande open klokkentoren.

Bouw van de definitieve St.-Jozefkerk
Bouw van de definitieve St.-Jozefkerk
Vrijwilligers aan het werk
Vrijwilligers aan het werk

Maar pastor Spierings kon de zware opgave van de bouw niet aan en nam al na ‘n jaar afscheid. Hij werd opgevolgd voor Jan de Kleijn. Jan was jarenlang kapelaan geweest in Asten. Die tijd ken ik nog heel goed want hij was onze aalmoezenier bij de KWJ waar ik, net als veel Astense jongeren, lid van was. Nadat hij het dorp in 1967 even had verlaten keerde hij “gelukkig” weer terug naar zijn geliefde Asten en werd hij de bouwpastoor.

Op 16 september 1972 werd de nieuwe kerk ingezegend.

Parochieleven

Foto: Jos Pé. Bron: RHC Eindhoven
Foto: Jos Pé. Bron: collectie Regionaal Historisch Centrum Eindhoven

Pastoor de Kleijn was zeer geliefd in zijn Asten en zeker in de nieuwe Sint-Jozefparochie. Onder de leiding van de pastoor werden de jongerenvieringen een ongekend succes, de kerk zat dan bom- en bomvol.

In 1978 was de parochie in diepe rouw… iedereen vierde carnaval maar in de nacht van 6 februari is de pastoor plotseling overleden. Vele Astenaren heb ik zien huilen. Op 1 augustus 1981 werd de naam van “de Lienderhof”, ‘n pleintje met ouderenwoninkjes rond de kerk, veranderd in Pastoor de Kleijnhof. Zo bleef de geliefde pastoor in onze herinnering voortleven, ‘n echt geweldige man!

Zijn opvolger was pastoor Ad de Boer en later kwam pastoor te Plate. Die laatste nam afscheid in 1987 en kwam pastor Jan van As.

Van links naar rechts de pastoors Klomp Bueters, Spierings en De Kleijn
Van links naar rechts de pastoors Klomp Bueters, Spierings en De Kleijn

Het einde van de kerk

Op 1 december 2006 werd de kerk onttrokken aan de eredienst. Het gebouw werd eigendom van een woningbouwvereniging en tijdelijk in gebruik genomen door de kunstuitleen. In 2015 werd de voormalige kerk geïntegreerd in het naastgelegen gemeenschapshuis. Het gebouw zal binnen ‘n paar jaar worden afgebroken… helaas, en jammer.

Heb je nog meer herinneringen aan de bouwpastoor, Theo Klomp Bueters, of een van zijn opvolgers? Je kunt ze hieronder delen.


Na het overlijden van pastoor de Kleijn kwamen de pastoors De Boer, Te Plate en Van As.

Noot van de redactie: Deze tekst vervangt de oorspronkelijke, minder volledige tekst uit 2017 die we hier hadden staan. 18 augustus 2020

12

Reacties (12)

Andre Seijkens zei op 3 maart 2018 om 10:49 uur

Toen ik in 1968 de comunnie deed was dat door pastoor de klein

Annemarie van Geloven zei op 5 maart 2018 om 11:11 uur

Weet u of de bouwpastoor Theo Klom Bueters toen al weg was?

peer welten (website himmels.nl) zei op 15 augustus 2020 om 15:59 uur

Ik heb nog foto's van de noodkerk in aanbouw... ik ben in mei 1971 getrouwd in die kerk.... 'n jaartje later werd de nieuwe kerk in gebruik genomen.
ik ga komende week de foto's bij elkaar zoeken en zal zorgen dat jullie ze krijgen, ook informatie over de oude en nieuwe kerk in onze sint jozefparochie.

Marilou Nillesen zei op 16 augustus 2020 om 12:48 uur

Oh, dat zou hartstikke mooi zijn, Peer! Je kunt ze sturen naar info@bhic.nl ovv St. Jozefkerk in Asten, dan zetten wij ze er bij.

Alvast dank voor alle moeite!

Peer Welten zei op 18 augustus 2020 om 00:50 uur

Ik heb 'n mailtje gestuurd met foto's en 'n word-bestandje met uitleg
laat me weten of het goed is en of het ook aangekomen is

groetjes uit Asten van Peer

Marilou Nillesen zei op 18 augustus 2020 om 11:22 uur

Hallo Peer, ik zie je mail nét binnenkomen! Ik ga ermee aan de slag dus wordt vervolgd...

Peer Welten zei op 18 augustus 2020 om 14:52 uur

Ik ben in 1971 getrouwd en toen was het gebruikelijk dat je eerst even ‘n bezoekje bracht aan de pastoor. Dat was toen pastoor De Kleijn. Samen met mijn verloofde die vlak bij mij in de buurt woonde en ook bij de Sint Jozefparochie behoorde hebben we ‘n gezellig avondje beleefd, kwam natuurlijk ook wel omdat we elkaar al jaren goed kenden. Ik was bij de KWJ en mijn, toen nog, verloofde, bij de vrouwelijke tak, de VKWJ.

rookpijp zei op 18 augustus 2020 om 14:55 uur

waw, ziet er mooi uit... nu is het in ieder geval 'n stuk completer... als ik nog iets vind dan melk ik me weer.

Marilou Nillesen zei op 18 augustus 2020 om 15:50 uur

Dat is prima! We wachten af ;)

rookpijp zei op 22 augustus 2020 om 14:28 uur

ik heb nog 'n mail gestuurd met de pastors van de nieuwe kerk na pastoor de Kleijn

Marilou Nillesen zei op 24 augustus 2020 om 10:30 uur

We hebben hier de mailmapjes nog eens uitgeklopt maar we kunnen het helaas nergens traceren... Zou je nog een poging willen ondernemen en het mailtje willen sturen naar info@bhic.nl ovv Marilou/St. Jozefkerk in Asten?

Alvast dank en excuus voor het extra werk!

Marilou Nillesen zei op 24 augustus 2020 om 17:31 uur

De foto is binnen en staat er inmiddels bij, Peer. Dank je wel!

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.