Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

De Sint-Trudokerk in Strijp

RK kerken

In het centrum van de stad staat de kerk met de oudste geschiedenis en in de buitenwijken tref je de kerken aan waarvan de historie niet verder teruggaat dan hooguit de negentiende eeuw. Dat zou je denken, maar in Eindhoven gaat dat verhaal niet op. Het huidige Eindhoven is immers een samenvoeging van het middeleeuwse stadje Eindhoven en een aantal dorpen waarvan er enkele minstens zo oud zijn.

Eén van die dorpen is Strijp, nu vooral bekend vanwege de grote complexen die Philips er heeft neergezet. Maar Strijp is geen product van de industriële revolutie. Al in 1402 stond hier een kerk die gewijd was aan de H. Trudo. Zoals in zoveel Brabantse dorpen is het middeleeuwse godshuis in de negentiende eeuw afgebroken en vervangen door een neogotische kerk.

Dat gebeurde in 1887. En al is de kerk relatief jong, hij kent al een bewogen geschiedenis. In 1936 woedde er een verwoestende brand.

Bron: BHIC, collectie Provinicie Noord-Brabant
Bron: BHIC, collectie Provinicie Noord-Brabant


Vanaf 1938 werd de kerk heropgebouwd, met een toren en twee extra zijbeuken. Maar in 1944 legden vliegtuigbommen het gebouw opnieuw in puin. De herbouw startte in 1949.

De ‘oorspronkelijke’ Strijpse kerk staat er dus niet meer, maar desondanks is hij een van de belangrijkste rijksmonumenten in Eindhoven.

Wat kun jij je nog herinneren van het rijke roomse leven in en rondom de Sint Trudokerk? Wie droeg daar vroeger de H. Mis op, wie doopte al die kinderen, onder wiens toeziend oog deden jij of je (klein)kinderen de eerste communie en, later misschien ook nog wel, het vormsel?

Pastoor J.P.A. Janssens (foto: collectie Katholiek Documentatie Centrum, id.nr. AFBK-2a13194)
Pastoor J.P.A. Janssens (foto: collectie Katholiek Documentatie Centrum, id.nr. AFBK-2a13194)


Hiernaast zien we bijvoorbeeld pastoor J.P.A. Janssens, die in 1954 werd benoemd en ook in de jaren zestig het gezicht was van de Sint Trudokerk.

Kapelaans uit de tijd van pastoor Janssens waren onder andere de priesters J.J. de Jonge en J.L. Wijnen.

 

2

Reacties (2)

bert van herk zei op 17 februari 2019 om 20:57 uur

hier heb ik een leuk artikeltje gevonden in het Eindhovens-dagblad. het schijnt dat de pastoor zelf de kerk in brand heeft gezet om de verzekering op te lichten, zodat hij er nog een toren bij kon bouwen als alles hersteld werd. en die lui zeggen ons wat wij moeten doen, en hoe we moeten leven, probeer deze link maar eens.

https://www.ed.nl/eindhoven/aangestoken-brand-trudokerk-eindhoven-in-le…

Marilou NillesenBHIC zei op 18 februari 2019 om 10:42 uur

Bedankt voor het linkje, Bert. Dat werpt inderdaad een heel ander licht op deze brand...

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.