Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

De Sint-Joriskerk in Eindhoven

RK kerken

Net als de Catharinakerk en de Paterkerk is de kerk van Sint Joris in Stratum een neogotisch rijksmonument. Verschil met deze kerken is echter dat het gebedshuis nog steeds intensief als zodanig wordt gebruikt. Volgens de site van de kerk neemt het bezoek zelfs toe en is de leeftijd van de kerkgangers relatief laag.

Foto: © Job van Nes, 1984. Bron: www.reliwiki.nl
 Foto: © Job van Nes, 1984. Bron: www.reliwiki.nl


Het bisdom had hier kennelijk oog voor: toen in 2011 de plannen werden gepresenteerd om het aantal parochies in Eindhoven te beperken tot twee werd bekend dat de Joriskerk de parochiekerk van Eindhoven-Zuid zou worden.

Al sinds 1489 is de Stratumse “Sint-Joris” een zelfstandige parochie. De middeleeuwse kerk heeft, met uitzondering van de Reformatieperiode (±1637-1796), als zodanig dienst gedaan tot 1885. In dat jaar werd de huidige Sint-Joriskerk voltooid, naar een ontwerp van architect H. van Tulder uit Tilburg. De toren werd ontworpen door J. van Gils en gebouwd in 1910/1911.

Dankzij de jongste restauratie, voltooid in 2006, kan de kerk weer jaren mee. De parochie is in 2012 gefuseerd. De nieuwe parochie omvat het zuiden van Eindhoven en is ook vernoemd naar Sint Joris.

Op de foto's hieronder zien we pastoors van de Sint Joriskerk, die de oudere generaties zich vast en zeker nog wel zullen herinneren. J.J.M. Sicking bediende de parochie immers met ingang van 1937 en tot in de jaren vijftig en A.J.J. van Haeren nam het stokje van hem over in de jaren zestig.

Kapelaans uit de tijd van pastoor Sicking waren Th. van der Linden, J. Gerris en J. van Haaren.

Pastoor Sicking (foto: collectie KDC)
Pastoor J.J.M. Sicking (bron: collectie Katholiek Documentatie Centrum)


Pastoor Van Haeren (foto: BHIC)
Pastoor A.J.J. van Haeren (bron: collectie BHIC, nr. ANT0245)


7

Reacties (7)

bert van herk zei op 17 februari 2019 om 21:19 uur

naar het schijnt , horen de beelden in de boog bij de ingang van de kerk niet aan deze kerk toe. m.a.w. deze beelden hebben niks met deze kerk te maken. de architect van gils heeft hier mee een streek uitgehaald met de toenmalige pastoor, het boterde niet erg tussen die twee, en om nog een paar redenen.

dit heeft Prof. Mr. Dr. Gerard Strijards, geschreven in de nu gesloten webside eindhoven-in-beeld, niet te verwarren met eindhoveninbeeld (let op de streepjes)

Marilou NillesenBHIC zei op 18 februari 2019 om 10:54 uur

Bedankt voor je aanvulling, Bert. Betekent dat we dit verhaal nu ook online niet meer kunnen terugvinden? Anders zouden we hier een linkje er naar toe kunnen plaatsen.

kneepkens luc zei op 8 mei 2020 om 16:05 uur

het verhaal van mijn oma (Cato Kneepkens toen Bakermans) is dat ze als kind, omdat ze de catechismus zo goed had gevolgd, samen met "de Put" in de gondel mocht naar de haan boven op de toren toen deze geplaatst werd. "de Put" is van van der Putten of van Putten, zij hadden een bouw/sloopbedrijf in Stratum.

Marilou NillesenBHIC zei op 8 mei 2020 om 21:57 uur

Jee Luc, dat moet ongelooflijk speciaal zijn geweest voor je oma! Heeft ze je daar zelf over verteld?

Luc Kneepkens zei op 18 oktober 2022 om 14:02 uur

Hallo Marilou, jazeker meerdere malen.

Marilou NillesenBHIC zei op 19 oktober 2022 om 08:45 uur

En wat staat je het meeste bij daarvan? Wat maakte destijds het meeste indruk op je oma?

Luc Kneepkens zei op 21 oktober 2022 om 14:28 uur

Dat uitgerekend zij dat had verdiend, daar was ze trots op. Ik kan er zelf niets over terug vinden maar daar moet lijkt me, toch een krant bij aanwezig zijn geweest?!

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.