Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

De Quirinuskerk in Halsteren

RK kerken

Eeuwenlang was de H. Martinus de patroon van de kerk van Halsteren, totdat de huidige kerk in 1913 in gebruik werd genomen en werd toegewijd aan de H. Quirinus. Die heilige kwam overigens niet zomaar uit de lucht vallen.

De Quirinuskerk in Halsteren (Foto: BHIC, Collectie Provincie Noord-Brabant nr. pnb001026791)
De Quirinuskerk in Halsteren (Foto: BHIC,
Collectie Provincie Noord-Brabant nr. pnb001026791)


Al in 1475 stond er langs de weg naar Bergen op Zoom een Quirinuskapelletje met daarbij een put, het Sintekrijnsputje. Uit dit putje welde geneeskrachtig water op. Hoewel de put na de Reformatie in onbruik schijnt te zijn geraakt en de kapel verdween, bleef Quirinus een populaire heilige. Zo populair dat niet alleen de nieuwe kerk naar hem werd genoemd, maar ook werd in 1985 de put hersteld die eens aan hem was gewijd. Op die plaats was in 1925 al een huis gebouwd dat als naam ‘Sintekrijn’ kreeg.

Hoewel de naam van de oude kerk dus niet meer werd gebruikt, werd wel het interieur voor een belangrijk deel overgebracht naar de Quirinuskerk. En door een gelukkig toeval vond men in 1920 nog eens een aantal zeer oude voorwerpen terug. Die waren in 1647 verstopt, toen de oude kerk protestants werd. Het betreft onder meer een koperen doopvont uit 1549 en enkele kandelaars, die nog steeds in de kerk worden bewaard.

Op de foto's hieronder zien we twee pastoors van de Quirinuskerk uit de naoorlogse jaren. Op de ene zien we pastoor J. de Cock, die in februari 1950 de parochie kreeg toegewezen. Hij werd bijgestaan door kapelaan C.A.J. Luykx.

In de jaren zestig werd de parochie bediend door pastoor D.C.F. van Mechelen. Op de foto hieronder zien we hem in zijn jongere jaren. Waar en wanneer deze foto werd genomen, is onduidelijk.

D.C.F. van Mechelen, later pastoor van de Quirinuskerk, in zijn jongere jaren (bron: coll. Katholiek Documentatie Centrum, nr. 3a127)
D.C.F. van Mechelen, later pastoor van de Quirinuskerk, in
zijn jongere jaren (bron: coll. Katholiek Documentatie Centrum, nr. 3a127)


Pastoor J. de Cock (bron: West-Brabants Archief, coll. Heemkundekring Halchterth, nr. BOZ016002309)
Pastoor J. de Cock (bron: West-Brabants Archief,
coll. Heemkundekring Halchterth
, nr. BOZ016002309)


Reageer hieronder, deel jouw herinneringen aan de parochie en de geestelijken van vroeger en vul deze pagina aan!

3

Reacties (3)

André van de Rijzen zei op 23 september 2015 om 17:20 uur

De vondsten, waarvan in de tweede alinea sprake is, zijn door mijn opa in zijn tuin gedaan. De tuin is nu mijn eigendom. Het verhaal klopt niet helemaal, maar dat vind ik niet zo belangrijk. Omdat ik druk ben met het vastleggen van het juiste voor ons nageslacht, zoek ik mensen die mij e.e.a kunnen vertellen over Xavier Smits in dr. Kalf die in 1920 bemoeienis hadden om de doopvont te taxeren en te restaureren.

Mariët BruggemanBHIC zei op 23 september 2015 om 21:00 uur

Mocht je ons verhaal nog willen aanvullen of aanpassen, dan horen we dat graag hoor. En ik hoop dat je oproep effect heeft en dat er mensen zijn die je kunnen helpen met je onderzoek.

Henk van Aert zei op 3 juli 2016 om 15:47 uur

L.S.
Een leuk weetje: de Martinuskerk werd in 1802 Quirinuskerk, maar omdat men vergat de naam Martinus te ,,ontwijden" had de kerk voortaan twee patroons. De nieuwe kerk (bouw begonnen in 1911) kreeg als patroon de H. Quirinus met de Molensteen. De H. Quirinus van de oorspronkelijke kapel langs 'sheeren weg naar Steenbergen was de Romeinse Quirinus. Het huidige open kapelletje staat niet op dezelfde plaats als de oorspronkelijke maar enkele honderden meters noordelijker aan de andere kant van de weg. Een aantal kandelaars gevonden in de tuin van Van de Rijzen zijn ondertussen niet meer in Halsteren maar in Breda. Een ruiltje met de bisschop zodat een gat in het dak van de Quirinuskerk gedicht kon worden. Overigens was de houding van de pastoor toen de vondst bekend werd naar onze maatstaf niet fraai te noemen. We zouden het nu een staaltje van chantage noemen.
Met vriendelijke groet,
Henk van Aert

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.