Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

De H.H. Monulphus en Gondulphuskerk in Knegsel

RK kerken

Dit H.H. Monulphus en Gondulphuskerk werd gebouwd in 1926. De twee zesde-eeuwse christenen waarnaar dit godshuis werd vernoemd kregen hun laatste rustplaats in de Sint Servaas in Maastricht en zij zijn sindsdien zo'n beetje onafscheidelijk. Onder andere waar het de naamgeving van kerken betreft.


De H.H. Monulphus en GondulphuskerkDe H.H. Monulphus en Gondulphuskerk

De kerk in Knegsel doet nog steeds dienst en dat is op zichzelf al noemenswaardig, waar vele kerken in Brabant met ingang van de late twintigste eeuw het veld moesten ruimen of een nieuwe bestemming kregen.

Op de foto hieronder zien we de aankomst van pastoor W. van Leeuwen in de parochie in 1948, met een gehuurde bus. Bekend is dat deze foto genomen werd bij café Het Groen, waar later ook de echte bushalte was. Op de achtergrond zien we het PNEM gebouw op het kermisplein.

Uit de Piusalmanak blijkt dat pastoor Van Leeuwen midden jaren vijftig verantwoordelijk was voor het zieleheil van 487 katholieke inwoners.

En wat herinner jij je nog van pastoor J. Verheijen, die het gezicht was van de kerkgemeenschap in de jaren zestig? De onderste foto werd genomen tijdens een jubileum van de Boerenbond, waar ook deze geestelijke bij aanwezig was. Verheijden leidde de parochie met ingang van 1 april 1962.


Pastoor Van Leeuwen (foto: Heemkundevereniging 'De Hooge Dorpen')Pastoor Van Leeuwen (helemaal links, met hoed en wit boordje) (foto: © Heemkundevereniging 'De Hooge Dorpen', id.nr. HDK000846)


Pastoor Verheijen (foto: Heemkundevereniging 'De Hooge Dorpen')Pastoor Verheijen (derde van links), jubileum Boerenbond (foto: © Heemkundevereniging 'De Hooge Dorpen', id.nr. HDK000481)

 

 

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.