Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

De kerk van de H. Maria Magdalena in Geffen

RK kerken

Rond 1290 was Geffen al een kerk rijk, maar veel meer dan dat weten we er niet van. Het gebouw zou zijn toegewijd aan de Abt Trudo. Later heeft Maria Magdalena zijn plaats als patroonheilige ingenomen. Waarom dat gebeurd is, en waarom Maria Magdalena de patroonheilige is geworden, ook daarover tasten we (nog) in het duister.

brandsporen uit 1512We weten wél dat in 1531 de kerk die er toen stond, in een ruïneuze staat verkeerde. Kennelijk was het dorp alle gevolgen van de Brabants-Gelderse oorlogen nog niet te boven gekomen. Op 26 januari 1512 hadden Gelderse troepen Geffen en Nuland namelijk platgebrand en daarbij zullen ze de kerk zeker niet hebben overgeslagen.Vanaf 1531 begon men aan de herbouw en restauratie. Daarbij is zeker gebruik gemaakt van bouwmateriaal, afkomstig uit de oude kerk.

Enkele eikenhouten balken in de linkerzijbeuk laten nog steeds de brandsporen van 1512 zien. Ook in de jaren tussen 1590 en 1605 hebben het dorp en ook de kerk veel geleden. Dit was voor deze streek de meest rampzalige periode van de Opstand tegen de Spaanse koning. Zodra de soldaten wegbleven, begon het herstel.

Het jaartal 1607 in één van de moerbalken boven het middenschip is daar een stille getuige van. En de Bossche bisschop Zoes, die in 1623 de parochie Geffen kwam inspecteren, meldde dat enige tijd vóór zijn bezoek de kerk een pannendak had gekregen in plaats van het bestaande strooien dak.

(Foto: H Hundertmark; klik op de foto voor een vergroting)

Tot 1893 zag de kerk er van buiten uit zoals op deze prent uit de achttiende eeuw: een toren met een piramidevormige spits, een vrij hoog middenschip en een lager koor met transept. In 1893 liet architect C. Franssen het koor verhogen en het middenschip verbouwen. De laatmiddeleeuwse kapconstructie bleef daarbij grotendeels gehandhaafd.

Opnieuw kwam het gebouw met oorlogsgeweld in aanraking, toen bij de bevrijding van Zuid-Nederland de Duitsers en de geallieerden in het najaar van 1944 hevig met elkaar in gevecht raakten. Artilleriebeschietingen brachten zware schade toe aan de Geffense kerk. De toren vertoonde een groot gat en van de rechterzijbeuk stond weinig meer overeind.

Sindsdien zijn er verschillende restauraties gevolgd, die het voortbestaan van dit belangrijke monument voor Maasdonk en de regio hebben verzekerd.

Wij zijn benieuwd naar jouw herinneringen aan het leven in de parochie en aan de geestelijken met wie je vroeger als gelovige te maken had.

In 1953 werd pastoor J.C.M. van de Pas in de parochie ingehaald. Zijn kapelaan was J. Galema. En midden jaren zestig was pastoor Smulders degene die de H. Mis opdroeg.

Pastoor Van den Pas
Pastoor J.C.M. v.d. Pas (foto: collectie Katholiek Documentatie Centrum)


Pastoor Van den Pas
Installatie van pastoor J.C.M. v.d. Pas, 1953. Burgemeester Van Zijl (rechts) verwelkomt hem. Links staan de wethouders Cremers en De Veer. (Foto: Fotopersbureau Het Zuiden, bron: collectie BHIC, id.nr. 1636-000006)


Pastoor Smulders
Pastoor J. Smulders neemt afscheid van burgemeester C. van Oerle, 1977. (Foto: Paul van der Werff, bron: BHIC, collectie Stadsarchief Oss, id.nr. 1685-015493)


4

Reacties (4)

Yvonne Henderson zei op 29 juli 2023 om 20:56 uur

Jan van der Pas was in Tongelre een zeer geliefde kapelaan. Zijn vertrek werd alom betreurd, maar moest er ooit van komen.

Thijs de LeeuwBHIC zei op 2 augustus 2023 om 12:29 uur

Bedankt Yvonne voor het reageren. Voor priester Jan C.M. van der Pas vind ik de volgende gegevens over zijn loopbaan: https://proxy.archieven.nl/0/1527408748DB42AEBE360E27FCB0AB3E We hebben het dan dus over 1944/45, zijn vertrek naar Tilburg? En later dus naar Geffen. Wat maakte hem zo geliefd als kapelaan in Tongelre destijds? Vertel nog eens verder als je wilt. Hartelijke groet,

Martien van Asseldonk zei op 7 november 2023 om 02:04 uur

Wat is de bron van het patrocinium Trudo?
Het enige wat ik kan vinden is in 1615: patrona est Magdalena

Norah zei op 7 november 2023 om 11:52 uur

Vreemd, de H. Trudo leefde begin 7e eeuw, en verkeerde meer in het huidige België.
Mogelijk een relikwie?

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.