Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

De H. Petruskerk in Vught

RK kerken

De eerste Petruskerk in Vught werd rond 950 gesticht. Deze stond op het tegenwoordige Maurickplein. Tot in de zeventiende eeuw kwamen pelgrims hierheen om bescherming tegen rachitis, ook bekend als ‘de Engelse ziekte’. Machutus was de heilige die daartegen werd aangeroepen. Dominicaner monniken hadden bij de kerk zelfs een kluis ingericht waarin een kluizenares woonde. De laatste overleed in 1677.

Interieur en eucharistieviering in de Sint Petruskerk tijdens het afscheid van burgemeester van Hövell, 1978 (foto: Collectie BHIC)
Eucharistieviering Petruskerk tijdens afscheid
burgemeester van Hövell, 1978 (foto: Collectie BHIC)

In 1629 moesten de katholieken de kerk afstaan aan de protestanten, die echter alleen de andere oude kerk van Vught in gebruik namen: de Lambertus. De Petruskerk werd gebruik voor opslag en voor het onderbrengen van vee tijdens watersnoden. Op den duur werd het dak bedekt met stro, vandaar de naam “Strooien Kerk”. Pas in 1825 kregen de katholieke Vughtenaren het gebouw weer terug.

De huidige Petruskerk, van architect C. Weber, werd in 1884 ingewijd. Het is een imposant bouwwerk, dat eigenlijk nog imposanter had moeten zijn. Maar tijdens de bouw stortte het gedeeltelijk in, zodat de architect zijn ambities terugschroefde en ijlings een eenvoudiger gebouw ontwierp.

De Petruskerk in de steigers, 2012 (foto: BHIC / Frans van de Pol)
De Petruskerk in de steigers, 2012 (foto: BHIC / Frans van de Pol)

In 2005 werd de kerk aan de eredienst onttrokken. Dat gebeurde noodgedwongen vanwege het risico van vallende bakstenen. Een tijdlang dreigde het gebouw te worden gesloopt, maar een stichting zette alles op alles voor behoud van het gebouw als cultureel centrum. In 2011 werden plannen bekend om er een bibliotheek en museum in onder te brengen en het jaar daarop was de restauratie van de buitenkant van het gebouw gereed.

Door enkele tegenvallers werd in augustus 2014 nog steeds gewerkt aan de inrichting van het gebouw. Bovendien wilde de bibliotheek zich terugtrekken, waarmee het project in zwaar weer terecht dreigde te komen. Gelukkig is inmiddels iedereen weer bij de les.

Reageer hieronder en deel je herinneringen aan de kerk, het leven in de parochie en de geestelijken van vroeger. Naast verhalen zijn we ook op zoek naar foto's uit die tijd. Deze kun je sturen naar info@bhic.nl, wij voegen ze dan hier toe.

Pastoor Sanders op bezoek bij de missienaaikring
Opening van de missietentoonstelling van de missienaaikring Vught door pastoor L.A. Sanders, 23 oktober 1954 (foto: Fotopersbureau Het Zuiden. Bron: collectie BHIC, nr. 1634-009459)
Pastoor De Bekker
Installatie priester A.A.M. de Bekker als pastoor van de parochie H. Petrus op 2 december 1955. (foto: Fotopersbureau Het Zuiden. Bron: collectie BHIC, nr. 1634-009619)
3

Reacties (3)

Jan Oerlemans zei op 30 juni 2016 om 17:12 uur

ik vind dit goede informatie over de Petruskerk.
Zelf ben ik op zoek naar de namen van de pastoors van deze kerk en kapelaans die verbonden waren aan deze kerk van 1900 tot 1973.
Als iemand mij daarmee kan helpen, graag.
Bij voorbaat dank.
Jan

Annemarie van Geloven zei op 4 juli 2016 om 12:33 uur

De pastoors kun je vinden op onze website bij Ondek hoe het was/ Mijn plaats.
Vul boven in het zoekscherm Vught in en open alle verhalen. Al surfend kom je bij http://www.bhic.nl/ontdekken/verhalen/pastoors-in-vught-1409-nu

Robert zei op 18 februari 2024 om 06:43 uur

dag Jan, in de jaren '60 was ik misdienaar onder pastoor De Bekker en kapelaan Barenbrug of -burg.

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.