Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

De H. Moeder Gods kerk in Effen

RK kerken

Wanneer je over de oude Napoleonsweg van Rijsbergen naar Breda rijdt, passeer je het dorp Effen en de parochiekerk H. Moeder Gods. Opvallend groot lijkt de kerk niet, maar de 850 parochianen kunnen er wel allemaal tegelijk in, mits zij ’n beetje inschikken.



Foto: G. Lanting, 2009 (bron: Wikimedia Commons)

Foto: G. Lanting, 2009 (bron: Wikimedia Commons)

In de jaren 1930 had Breda plannen om rondom Effen een nieuwe wijk te bouwen. Nog voordat die plannen uitgewerkt waren, had de bisschop al besloten dat er een kerk zou komen die groot genoeg was voor de nieuwe Effenaren. Hij stelde pastoor Antonius Anssems aan als bouwpastoor. Doortastend als deze was, ging hij van huis tot huis en van boerderij tot boerderij. Of men maar honderd gulden wilde geven en de volgende dag op de bouwplaats wilde aantreden om het terrein bouwrijp te maken. Gehoorzaam droegen de Effenaren het geld af en gingen zij aan het werk. In 1939 stond de kerk er.



Pastoor Van der Maade

J. van der Maade bij zijn afscheid als pastoor van de parochie H. Moeder Gods. (Foto: Johan van Gurp / BN De Stem, bron: coll. Stadsarchief Breda, id.nr. JVG19810326003)

Ondertussen discussieerden de planologen op het stadhuis verder: moest Breda uitgebreid worden met tuindorpen zoals Effen of was het toch beter om de stad compact te houden? Uiteindelijk werd voor een compacte stad gekozen. Effen bleef dus toch een dorpje, maar nu wel met een veel te grote kerk. Die maakt nu deel uit van de Nazarethparochie.

Maar wat weet jij eigenlijk nog allemaal van het rijke roomse leven zoals zich dat afspeelde in de parochie H. Moeder Gods? Als parochiaan had je natuurlijk te maken met meneer pastoor, zoals J. van der Maade die we hiernaast op de foto zien.

Of denk aan pastoor A.A. Anssems, die in 1939 op 43-jarige leeftijd in de parochie werd ingehaald en deze ook halverwege de jaren zestig nog onder zijn hoede had. Deel hieronder jouw herinneringen.

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.