Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

De H. Maria Boodschapkerk in Zegge

RK kerken

Vanouds is Zegge, “De Zeg”, een Maria-bedevaartsoord. Nog steeds staat er een Mariakapel tegenover de parochiekerk van het dorp. Deze dateert van 1911 en verving een oudere kerk. Maar al aan het eind van de Middeleeuwen stond hier een kapel die aan Maria was toegewijd en die vele pelgrims trok.


Vanaf 1833 was de kapel parochiekerk en werd vergroot, maar in 1848 nam de jonge parochie aan de overkant een nieuwe kerk in gebruik. De kapel kreeg toen weer zijn oorspronkelijke omvang.

Ondanks zware beschadigingen opgelopen tijdens de Tweede Wereldoorlog is de kerk in Zegge een fraai voorbeeld van een neogotische kerk die van binnen en van buiten goed bewaard is gebleven en die daarom de status van rijksmonument heeft. Ook als bedevaartsoord heeft Zegge niet afgedaan.

Tot zover “de stenen”. De bezieling van een parochie moet natuurlijk komen van de pastoor en zijn kapelaans. Je zou het tegenwoordig niet meer zeggen, maar vroeger had mijnheer pastoor veel te vertellen in zijn parochie. Daarover gaan veel verhalen in het rond. Welke herinneringen leven er nog aan de pastoor of de kapelaans van de Mariakerk? Denk bijvoorbeeld aan pastoor Van Mierlo, die in de jaren vijftig en zestig de heilige missen verzorgde. Hieronder zien Van Mierlo op de foto met prins Bernhard in 1955, een jaar nadat deze pastoor in Zegge aan de slag was gegaan.

Foto: collectie provincie Noord-BrabantFoto: collectie Provincie Noord-Brabant


Pastoor Van Mierlo

Pastoor Van Mierlo tijdens een bijzondere gelegenheid in Rucphen, Industriestraat, in 1955: op de rijkswerkplaats maakt prins Bernhard kennis met de plaatselijke geestelijken. Hij schudt de hand van pastoor A. van Mierlo van Zegge. Diens broer, pastoor L. van Mierlo van Sprundel en M. Huijbregts, aalmoezenier van de Arbeid in de gemeente Rucphen, en links staand, burgemeester Piet Alberts, kijken aandachtig toe. (West-Brabants Archief, RAW014043294, Persfotobureau `t Sticht, Utrecht)

Wat weet jij nog van Van Mierlo en de andere zielzorgers uit het Zegge van toen? Deel je verhalen met ons hieronder. We zijn benieuwd!

 

2

Reacties (2)

kees van zundert zei op 15 januari 2017 om 20:21 uur

de kerktoren was in de oorlog zwaar beschadigt en ik denk dat het end jaren 50. 56- 57 is geweest dat de toren opnieuw is gebouwd ik weet nog goed de klok stond op de grond in een stelling om omhoog getrokken te worden de deuren van de kerk stonden open je kon zo bij die mooie grote klok en wij maar tegen de klepel duwen bim bam vonden we prachtig en dan kwam pastoor Van Mierlo achter ons aan. ik en mn vriendjes waren 7-8jaar.ik ben in de kerk van maria boodschap gedoopt. ik ben in Zegge opgegroeid tot 1974 en woon sinds die tijd in Schijf. de toren is gebouwd door de firma Sprangers uit Breda

Mariët BruggemanBHIC zei op 17 januari 2017 om 12:35 uur

Bedankt Kees, voor je reactie bij deze foto van H. Maria Boodschapkerk in Zegge.
Jullie hebben zeker de hele tijd staan te kijken hoe de klok weer in de toren werd gehesen ?

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.