Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

De H. Laurentiuskerk in Vierlingsbeek

RK kerken

Vierlingsbeek mag dan een klein dorp zijn: het had een grote kerk uit de vijftiende eeuw met een toren van meer dan zestig meter hoog. Had, want de kerk werd in oktober 1944 geheel verwoest.

De Kerkstraat met de oude kerk, ca. 1925 (bron: Collectie BHIC)In 1953 werd de huidige kerk ingewijd. Deze is in tegenstelling tot zijn voorganger naar het westen gericht. Naar men zegt omdat de ingang van de oude kerk naast een café lag. Dat gaf de mannen de gelegenheid om tijdens de preek even snel een borrel te gaan drinken. Daarom zou de nieuwe kerk zo zijn ontworpen, dat de ingang aan de andere kant lag. Blijkbaar was er zo geen tijd meer om tijdens de preek even snel naar het café te gaan. Maar misschien waren de naoorlogse pastoors ook korter van stof.

Foto: BHIC / Henk Buijks, 2009De kerk van Vierlingsbeek heeft overigens een lange geschiedenis. Al in de tiende eeuw moet er een houten kerkje hebben gestaan.

Uit het feit dat de kerk was toegewijd aan de H. Laurentius, valt voorzichtig af te leiden dat het dorp in de zevende eeuw al een kerk rijk was; veel oude Laurentiuskerken dateren uit die tijd. De eerste stenen kerk werd rond het jaar 1000 gebouwd; Vierlingsbeek was toen al een zelfstandige parochie.

Reageer hieronder en deel je herinneringen aan de kerk, het leven in de parochie en de pastoors en kapelaans van vroeger. Foto's zijn ook van harte welkom. Stuur ze naar info@bhic.nl en dan voegen wij ze hier toe.

 

Pastoor Van Heertum
Pastoor J.A.M. van Heertum uit de jaren veertig en vijftig (foto: Katholiek Documentatie Centrum)
Pastoor Lamers
Pastoor J.J.M. Lamers uit de jaren zestig (foto: collectie Katholiek Documentatie Centrum)

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.