|
De oude kerk van Empel (foto: BHIC, Collectie Brabants Dagblad/ Jan Verhoeff) |
Maar het kan altijd erger: niet alleen de kerk, maar het hele dorp moest na de oorlog opnieuw worden opgebouwd. Op de plaats waar vroeger de kerk stond, is in 2000 een Mariakapelletje gebouwd.
Daarmee is de huidige kerk de zesde die het dorp heeft gehad. De oudste stond er al rond 800. Deze kerk en zijn opvolger verdwenen in de rivier de Maas die destijds nog niet was ingesnoerd door dijken. De vijfde was de neogotische, die dus de oorlog niet overleefde.
Vanaf 1949 konden de inwoners van Empel weer gebruik maken van een kerk, die ontworpen was door de Tilburgse architect N.H. Pontzen.
|
Foto: BHIC / Paul Huismans, 2014 |
Door het teruglopende aantal kerkgangers heeft de Landelinuskerk intussen de status van parochiekerk verloren. Het is een kapel geworden. Het bestuur van de pastorale eenheid H. Maria en H. Johannes kijkt intussen ook al verder en sluiting of herbestemming van de kerk is zeker niet uitgesloten. De inwoners van Empel kwamen daar in 2014 tegen in verzet, maar helaas tevergeefs.
Op de foto zien we pastoor Claassen, die in 1945 op 42-jarige leeftijd in de parochie werd geïnstalleerd. Hij heeft plaatsgenomen achter de microfoon en spreekt een flinke menigte toe, bij gelegenheid van het 40-jarig priesterfeest van pater Bernard de Bekker.
Pastoor Claassen, 13 juni 1948 (foto: Fotopersbureau Het Zuiden, bron: collectie Erfgoed 's-Hertogenbosch, id.nr. 0051007)
|
Wie herinnert zich deze pastoor nog uit de jaren veertig, vijftig of zestig? Wij zijn benieuwd naar jouw verhalen over het 'rijke roomsche leven' zoals zich dat vroeger in de parochie H. Landelinus afspeelde.
Reactie toevoegen