Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

De H. Landelinuskerk in Empel

RK kerken

Als gevolg van oorlogsgeweld, vooral in het najaar van 1944, zijn veel kerken in Noord-Brabant zwaar beschadigd of geheel verwoest. Dat geldt zeker ook voor de Landelinuskerk in Empel.



De oude kerk van Empel (foto: BHIC, Collectie Brabants Dagblad/ Jan Verhoeff)

De oude kerk van Empel (foto: BHIC, Collectie Brabants Dagblad/ Jan Verhoeff)

Maar het kan altijd erger: niet alleen de kerk, maar het hele dorp moest na de oorlog opnieuw worden opgebouwd. Op de plaats waar vroeger de kerk stond, is in 2000 een Mariakapelletje gebouwd.

Daarmee is de huidige kerk de zesde die het dorp heeft gehad. De oudste stond er al rond 800. Deze kerk en zijn opvolger verdwenen in de rivier de Maas die destijds nog niet was ingesnoerd door dijken. De vijfde was de neogotische, die dus de oorlog niet overleefde.

Vanaf 1949 konden de inwoners van Empel weer gebruik maken van een kerk, die ontworpen was door de Tilburgse architect N.H. Pontzen.



Foto: BHIC / Paul Huismans, 2014

Foto: BHIC / Paul Huismans, 2014

Door het teruglopende aantal kerkgangers heeft de Landelinuskerk intussen de status van parochiekerk verloren. Het is een kapel geworden. Het bestuur van de pastorale eenheid H. Maria en H. Johannes kijkt intussen ook al verder en sluiting of herbestemming van de kerk is zeker niet uitgesloten. De inwoners van Empel kwamen daar in 2014 tegen in verzet, maar helaas tevergeefs.

Op de foto zien we pastoor Claassen, die in 1945 op 42-jarige leeftijd in de parochie werd geïnstalleerd. Hij heeft plaatsgenomen achter de microfoon en spreekt een flinke menigte toe, bij gelegenheid van het 40-jarig priesterfeest van pater Bernard de Bekker.



Pastoor Claassen

Pastoor Claassen, 13 juni 1948 (foto: Fotopersbureau Het Zuiden, bron: collectie Erfgoed 's-Hertogenbosch, id.nr. 0051007)

Wie herinnert zich deze pastoor nog uit de jaren veertig, vijftig of zestig? Wij zijn benieuwd naar jouw verhalen over het 'rijke roomsche leven' zoals zich dat vroeger in de parochie H. Landelinus afspeelde.

 

6

Reacties (6)

Ricardo J. Keizer zei op 30 januari 2015 om 00:47 uur

Natuurlijk gingen wij er ook heen, de kerk, in onze lieve Empel. in de jaaren 1965 tot 1968. Toen zijn we naar Argentinië gegaan. Zijn meerdere keren op wezen zoeken. Mooie geschiedenis van deze kerk. Groeten van Ricardo Keizer uit Chacabuco, Pcia. Bs. As, Argentinië.

Marilou NillesenBHIC zei op 3 februari 2015 om 10:00 uur

Goed te zien dat ook in Argentinië de kerk in Empel wordt bekeken, Ricardo! Heb je nog veel herinneringen aan Empel of wellicht aan de kerk zelf?

Piet de Bekker zei op 14 juni 2017 om 19:58 uur

Mijn vader en moeder waren in 1950 de eersten die de nieuwe kerk trouwden.
Ze zijn er beiden ook vanuit begraven.

Marilou NillesenBHIC zei op 15 juni 2017 om 09:47 uur

Ach, wat bijzonder Piet. Heb je toevallig een trouwfoto van je ouders (in of bij de kerk) die we op deze plek mogen delen?

Piet de Bekker zei op 15 november 2022 om 22:48 uur

Zie nu pas het antwoord op mijn bericht van 5 jaar geleden. Nee helaas zijn daar geen foto's van, er is maar 1 trouwfoto gemaakt in de fotostudio van de fotograaf.

Marilou NillesenBHIC zei op 16 november 2022 om 11:02 uur

Ik begrijp het, Piet, en bedankt voor je berichtje (en dat er soms wat tijd tussen zit maakt ons niet uit hoor)

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.