Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

De Don Boscokerk in Oss

RK kerken

De Don Boscokerk werd ingewijd in 1954, aan de eredienst onttrokken in 1995 en gesloopt in 1998. Dit godshuis was het middelpunt van de parochie H.H. Johannes Bosco en Antonius van Padua.

De Don Boscokerk in Oss
Foto: © Job van Nes 1983. Bron: reliwiki.nl

De eerste pastoor van deze kerkgemeenschap was Th.G. van Vlerken. Hij begon zijn pastorale werk in 1951, op 37-jarige leeftijd, wat op zich aan de jonge kant was voor een priester om voor het eerst een parochie te gaan leiden. Maar het kwam wel vaker voor bij zogeheten bouwpastoors.

Pastoor Vlerken
Pastoor van Vlerken (rechts) (bron: collectie Katholiek Documentatie Centrum)

Toen van Vlerken in de parochie werd ingehaald ontbrak het hem nog aan een kerk, althans een definitieve. Wel had hij de beschikking over een kapelaan, de priester A. Baken. Minstens tot in de jaren tachtig heeft van Vlerken in de Don Boscokerk de H. Mis opgedragen.

Reageer hieronder en deel je herinneringen aan de kerk, het leven in de parochie en de geestelijken van vroeger. Foto's kun je versturen naar info@bhic.nl, wij voegen ze dan hier toe.

 

 

 

19

Reacties (19)

John Blummel zei op 9 juni 2018 om 22:21 uur

het is Van Vlerken....en was in dienst tot in elke geval ver in de jaren 80.....

Thijs de LeeuwBHIC zei op 14 juni 2018 om 08:31 uur

Beste meneer Blummel, bedankt voor uw reactie. Wat een lange staat van dienst zeg, voor deze pastoor. Ik heb het verhaal erop aangepast. Hartelijke groeten,

G.J Nijs zei op 11 oktober 2019 om 10:38 uur

Mijn vader Marcel Nijs is als een van de eersten in deze kerk door van Vlerken getrouwd.
Mijn vader was meubel stoffeerder en heeft toen de mis betaald aan van Vlerken door een paar stoelen voor hem te stofferen.

Henry van Vlerken zei op 18 november 2021 om 14:38 uur

Pastoor van Vlerken was mijn ome Theo, een echt 'Heeroom' zoals dat toen werd genoemd en dus een broer van mijn vader Jan van Vlerken. Deze familie had haar roots in Stiphout en Mierlo. Ik weet me als 17 jarige zijn 25 jarig priesterfeest nog te herinneren op 26 juni 1976 en volgens mij kreeg de pastoor toen een DAF van de parochianen....

Thijs de LeeuwBHIC zei op 22 november 2021 om 09:41 uur

Bedankt Henry voor het reageren. Een DAF, een flink cadeau waarvoor diep in de buidel moet zijn getast! Dat zegt toch wel iets over de waardering voor deze pastoor. Leuk om te zien trouwens, hoeveel foto's en artikelen te vinden zijn in de collectie van het Stadsarchief Oss als je zoekt op "pastoor van Vlerken": https://collecties.stadsarchiefoss.nl/resultaten.php?nav_id=2-0 Ik hoopte eigenlijk op een foto van dat priesterfeest en de DAF (vooralsnog geen gevonden helaas!).

Mies Mulders zei op 8 maart 2023 om 09:18 uur

Wij moesten van de Lidwina school gaan biechten in de Don Boscokerk konden kiezen bij de pastoor Vlerken of de kapelaan iedereen zat bij de kapelaan maar dat mocht niet van de juffrouw

Thijs de LeeuwBHIC zei op 16 maart 2023 om 10:53 uur

Dat moeten dus wel twee heel verschillende persoonlijkheden zijn geweest, Mies? Of was het omdat de (jongere) kapelaan beter wist om te gaan met wat er onder de jeugd speelde? Dank voor het reageren!

E. Klaassen-van Polanen Petel zei op 4 maart 2024 om 15:30 uur

Nou, ik geloof niet dat iemand graag biechtte of wat dan ook bij pastoor Vlerken. Tenminste, zo is mijn beleving. Wij (mijn man en ik) zijn er in elk geval niet getrouwd. Ik vond Vlerken (1974) al een oude zeurderige man, ik moest er niet aan dénken bij hem te trouwen. De kerk was toen al een stukje kleiner gemaakt (voor de mindere kerkgangers van toen) en heel ongezellig. De grotekerk (kerk als geheel) was ook noug koud in die tijd, dus zonder verwarming.

john blummel zei op 4 maart 2024 om 15:34 uur

Er was wél verwarming....van meet af aan...het kleine orgel stond oorspronkelijk links voor tegen de wand aan, nabij ingang deur sacristie. Er zat daar ook ergens een verwarmingsrooster in de grond...mogelijk dat de verwarming vaak uit stond...

E. Klaassen-van Polanen Petel zei op 4 maart 2024 om 16:51 uur

Van die verwarming hadden wij dan niets gemerkt. In de winter - en misschien de herfst en een deel van de lente ook - hadden wij (als familie) allemaal de winterjassen aan.

john blummel zei op 4 maart 2024 om 17:13 uur

Pastoor van Vlerken was ernstig zuinig....

E. Klaassen-van Polanen Petel zei op 4 maart 2024 om 17:16 uur

Oh, op die fiets…

Thijs de LeeuwBHIC zei op 5 maart 2024 om 12:56 uur

Dank voor het reageren, John Blummel en E. Klaassen-van Polanen Petel. Interessant detail ook, dat de kerk in de jaren zeventig dus ook wat kleiner is gemaakt in verband met de daling van het aantal kerkgangers. Hoe moet ik mij dat voorstellen? Kreeg een deel ervan toen al een nieuwe bestemming, of alleen buiten gebruik?

E. Klaassen-van Polanen Petel zei op 5 maart 2024 om 15:17 uur

Voor zover ik mij herinner, werd de rest van de kerk alleen maar buiten gebruik geplaatst. Tenzij er meer kerkgangers waren dan was voorzien. Zoiets was het wel. En ik heb het de hele tijd gehad over Pastoor Vlerken, maar blijkbaar heette de goede man Van Vlerken. Foutje in de herinnering…

john blummel zei op 5 maart 2024 om 15:25 uur

Pastoor Th. van Vlerken inderdaad. Ik schreef dat reeds als eerste, zie bovenaan...9 juni 2018).De apsis van de kerk, daar waar het hoofdaltaar staat en omgeving, werd middels een semi doorzichtbare wand gescheiden van de rest van de kerkruimte. Het orgel(tje) werd geplaatst boven op die wand, vanuit achterzijde kerk (straatkant) bezien te linkerzijde, voorzijde richting uitgang, met speeltafel eronder. Ook het tabernakel vond daar een plaats. In de "grote" konden kerkbezoekers zich scharen rondom een nieuw liturgisch centrum, in een soort hoefijzervorm. De ruimte in de apsis werd gebruikt voor diensten met minder mensen.

Eileen zei op 5 maart 2024 om 15:45 uur

Sorry, pas bij het (meerdere malen) herlezen van de totale tekst viel me pas op, dat het om Pastoor T. van Vlerken ging. Nogmaals sorry voor “slechts” T. van Vlerken in plaats van de door John Blummel genoemde “Th. van Vlerken”. Komt door mijn “ambtelijke” schrijfwijze…

john blummel zei op 5 maart 2024 om 15:48 uur

Excuses aanvaard hoor, en zeker niet nodig:) Als uw schrijfwijze overigens de kwalificatie "ambtelijk" zou verdienen, dan had u geschreven: Eerwaarde heer Pastoor Th.G. van Vlerken:):)

aad van den Enden zei op 18 mei 2024 om 17:22 uur

Ik heb heel lang aan de Hagelkruisstraat gewoond. Onze kinderen gingen dus naar de don Bosco school.
Het kerkleven is wel aan ze voorbijgegaan
Maar ik vond het een mooi basiliekachtig gebouw. Vandaag kwam ik langs om te kijken wat er over was. Een grasveld, ook mooi.
John: groeten van een oud-collega!

John Blummel zei op 18 mei 2024 om 17:44 uur

Hee Aad! Wat verrassend! Groeten terug en dank voor je bijdrage! Een van de twee (kleine) kerkorgels stond "boven": dat is jaren geleden door Jan Verhoeven, organist en directeur Osse Muziekschool, met behulp van vrijwilligers gedemonteerd en door diezelfde in de aula Osse muziekschool opgebouwd, geplaatst op verrijdbaar podium. Gehele opbouw weinig succesvol...in 1989 orgel aangekocht voor 500 gulden!..rechtstreeks in verhuiswagen van Van Erp richting Vierlingsbeek, "Koningskerkje"...Daar staat het orgel nu nog steeds, maar dan wat beter en voorzien een in eigen beheer aldaar vervaardigde orgelkas(t).

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.