Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

De H. Hartkerk in Helmond

RK kerken

In Helmond hebben twee Heilig Hartkerken gestaan. De eerste was een neogotische kruisbasiliek, ontworpen door de beroemde architect Pierre Kuypers en gelegen in het centrum van de stad, aan de Veestraat. Deze kerk werd gebouwd in de periode 1897-1899 en eind 1956, begin 1957 gesloopt. De tweede Heilig Hartkerk lag aan de Bindersestraat, aan de rand van de zich uitbreidende stad, en heeft dienst gedaan van 1955 tot in 1982.

De avond van zaterdag 15 augustus 1955 trok een stoet parochianen, vergezeld door paters kapucijnen, tamboers, bruidjes en misdienaars, van de kerk in de Veestraat naar hun nieuwe godshuis in de Bindersestraat. "Wij gaan vanuit dit oude naar 't nieuwe bedehuis. Zo gaan wij van deze aarde naar 't eeuwig hemelhuis", hadden zij daarbij gezongen. Een jaar later was het Mgr. Mutsaerts, de bisschop van 's-Hertogenbosch, die de kerk aan de Bindersestraat plechtig consacreerde. De kerk was een ontwerp van de Vughtse architect H. van de Valk en bood ruimte voor pakweg 1200 parochianen.

Op 31 januari 1982 werd in de H. Hartkerk aan de Bindersestraat voor het laatst een dienst gehouden. Na te zijn onttrokken aan de eredienst, werd het gebouw datzelfde jaar nog gesloopt.

Foto 1: De Heilig Hartkerk aan de Bindersestraat wordt afgebroken, 19 maart 1982 (foto: © Job van Nes 2009, bron: reliwiki.nl)

Op de foto hieronder staat de priester F.L. van Oort, die in 1952 op 47-jarige leeftijd als pastoor van de H. Hart parochie werd ingehaald.De nieuwe H. Hartkerk moest op dat moment nog worden gebouwd. Drie jaar later was deze gereed. Kapelaans van pastoor Van Oort in de jaren vijftig waren A. van den Hout en J. van Hoek.

Pastoor Van Oort

In de jaren zestig werd de parochie bediend door pastoor W.L.M. van Helden.

Foto 2: Pastoor F.L. van Oort, pastoor van de parochie H. Hart ten tijde van de verhuizing van de Veestraat naar de Bindersestraat (bron: coll. Katholiek Documentatie Centrum, nr. 2a14216)

Reageer hieronder en deel jouw herinneringen aan de Heilig Hartkerk, het leven in de parochie, de geestelijken van toen en vul deze pagina aan! Foto's zijn ook van harte welkom en kunnen worden verzonden naar info@bhic.nl

Bronnen

'De tweede H. Hartkerk', op: Geschiedenishelmond.nl (link)

Reliwiki.nl, lemma Heilig Hartkerk (link)

2

Reacties (2)

irma Gondrie zei op 3 februari 2020 om 20:30 uur

Mijn vader, Harry Gondrie, collecteerde nog voor de bouw van deze kerk. Het ging hem aan het hart dat hij moest meemaken dat de kerk werd afgebroken in de beginjaren 80.

Marilou NillesenBHIC zei op 4 februari 2020 om 09:36 uur

Dat kan ik me voorstellen, Irma, zeker als je zelf één van de mensen was die aan de basis heeft gestaan.

Heeft je vader wel eens meer verteld over die collectie, bijvoorbeeld of het lang duurde voordat het geld bijeen was gebracht? (of juist helemaal niet?)

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.