Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

De H. Hartkerk in Helmond

RK kerken

In Helmond hebben twee Heilig Hartkerken gestaan. De eerste was een neogotische kruisbasiliek, ontworpen door de beroemde architect Pierre Kuypers en gelegen in het centrum van de stad, aan de Veestraat. Deze kerk werd gebouwd in de periode 1897-1899 en eind 1956, begin 1957 gesloopt. De tweede Heilig Hartkerk lag aan de Bindersestraat, aan de rand van de zich uitbreidende stad, en heeft dienst gedaan van 1955 tot in 1982.

De H. Hartkerk aan de Bindersestraat wordt afgebroken,
19 maart 1982 (foto: © Job van Nes 2009. Bron: reliwiki.nl)


De avond van zaterdag 15 augustus 1955 trok een stoet parochianen, vergezeld door paters kapucijnen, tamboers, bruidjes en misdienaars, van de kerk in de Veestraat naar hun nieuwe godshuis in de Bindersestraat. "Wij gaan vanuit dit oude naar 't nieuwe bedehuis. Zo gaan wij van deze aarde naar 't eeuwig hemelhuis", hadden zij daarbij gezongen. Een jaar later was het Mgr. Mutsaerts, de bisschop van 's-Hertogenbosch, die de kerk aan de Bindersestraat plechtig consacreerde. De kerk was een ontwerp van de Vughtse architect H. van de Valk en bood ruimte voor pakweg 1200 parochianen.

Op 31 januari 1982 werd in de H. Hartkerk aan de Bindersestraat voor het laatst een dienst gehouden. Na te zijn onttrokken aan de eredienst, werd het gebouw datzelfde jaar nog gesloopt.

Op de foto hieronder staat de priester F.L. van Oort, die in 1952 op 47-jarige leeftijd als pastoor van de H. Hart parochie werd ingehaald.De nieuwe H. Hartkerk moest op dat moment nog worden gebouwd. Drie jaar later was deze gereed. Kapelaans van pastoor Van Oort in de jaren vijftig waren A. van den Hout en J. van Hoek.

In de jaren zestig werd de parochie bediend door pastoor W.L.M. van Helden.

Reageer hieronder en deel jouw herinneringen aan de Heilig Hartkerk, het leven in de parochie, de geestelijken van toen en vul deze pagina aan! Foto's kun je sturen naar info@bhic.nl, dan voegen wij ze hier toe.

Pastoor Van Oort
F.L. van Oort, pastoor van de parochie H. Hart ten tijde van de verhuizing van de Veestraat naar de Bindersestraat (bron: collectie Katholiek Documentatie Centrum)


Bronnen

  • 'De tweede H. Hartkerk', op: Geschiedenishelmond.nl (link)
  • Reliwiki.nl, lemma Heilig Hartkerk (link)
8

Reacties (8)

irma Gondrie zei op 3 februari 2020 om 20:30 uur

Mijn vader, Harry Gondrie, collecteerde nog voor de bouw van deze kerk. Het ging hem aan het hart dat hij moest meemaken dat de kerk werd afgebroken in de beginjaren 80.

Marilou NillesenBHIC zei op 4 februari 2020 om 09:36 uur

Dat kan ik me voorstellen, Irma, zeker als je zelf één van de mensen was die aan de basis heeft gestaan.

Heeft je vader wel eens meer verteld over die collectie, bijvoorbeeld of het lang duurde voordat het geld bijeen was gebracht? (of juist helemaal niet?)

Jeanne1 zei op 12 augustus 2023 om 18:34 uur

Ik kan me de H. Hartkerk aan de Veestraat nog wel herinneren, en vooral de sloop ervan. Ik was toen een klein meisje.
Mijn oma heeft vóór haar huwelijk gedurende 12 jaar op de erbij behorende pastorie gewerkt. Dat was van ca. 1903 t/m ca. 1914.
Die pastorie staat er nog. Daarin is nu Borrelbar de Haven gevestigd, aan de Havenweg 28.

Helena zei op 13 augustus 2023 om 03:26 uur

Kan me de sloop van de monumentale H. Hartkerk in de Veestraat ook nog herinneren. Daarnaast lag de V&D en recht tegenover was toen de Kofa Van den Heuvel. Wat staat er nog van? Niets ...

Even het beeld terugdraaien naar vorige eeuw... Begin 20e eeuw kende Helmond slechts twee parochies: St Lambertus en H. Hart. Deze kerken op nog geen 150 meter van elkaar gelegen. Vraag me af hoe indertijd - eind 19e/ begin 20e eeuw dus - de splitsing gemaakt werd tussen de twee parochies? Wie ging er tot de St Lambertus behoren en wie tot de H. Hart? Zouden de parochianen daarin een keuze gehad hebben?

Mijn grootouders (met hun grote gezin) bleven bij de St Lambertus horen. Zij woonden buiten de stad, was een flink eind lopen. Mijn moeder vertelde wel eens dat het in haar jongere jaren op zondag bij het naar de kerk gaan altijd klompen / schoenen wisselen was op weg naar en van de kerk. Halverwege kwam men elkaar tegen en dan ging bij de kerkgaande groep kinderen de klompen uit en werd er gewisseld met degene die met schoenen aan net uit de kerk kwam en wel ongeveer dezelfe maat had. Ik zie het beeld voor me...

De andere parochies kwamen pas later. Mijn grootouders en hun gezin bleven onder de St Lambertus.

Jeanne1 zei op 13 augustus 2023 om 08:55 uur

Wat een mooi verhaal van de klompen wisselen!
Dat doet me denken aan het verhaal van mensen die vroeger met z'n tweeën met één fiets moesten doen. De ene vertrok per fiets en de andere te voet. Ongeveer halverwege werd de fiets op een afgesproken plaats neergezet en ging de fietser te voet verder. De eerste voetganger nam de fiets later over en zo kwamen ze ongeveer tegelijk aan.

Wij woonden in het centrum van Helmond, maar ik weet niet eens in welke kerk ik ben gedoopt, waarschijnlijk in de H. Hartkerk. Daarna verhuisden we naar de andere kant van het kanaal en gingen we bij de kerk van O.L.V. ten Hemelopneming horen.

M Nooijen zei op 9 september 2023 om 12:55 uur

In het H.Hartkerk aan de bindersestraat ben ik gedoopt in 1964.
Jammer dat ze cultureel erfgoed afbreken.

Thijs de LeeuwBHIC zei op 11 september 2023 om 13:32 uur

Bedankt, M. Nooijen, voor het reageren. Heeft u nog veel mooie herinneringen aan deze kerk? Gelukkig zijn er op deze pagina nog parochianen van toen die hun verhalen willen delen, ook u bent welkom. Hartelijke groet,

Mario Nooijen zei op 11 september 2023 om 14:38 uur

Beste thijs,
Verder weet ik niets over deze kerk.

Hartelijke groet

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.