Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

De Bethlehemkerk in Breda

RK kerken

“Een omstreden kerk”, noemde de Bredase Bethlehemparochie haar kerkgebouw op de eigen website. Inderdaad waren er vanaf het begin opmerkingen in de trant van “dat is toch geen kerk - er staat niet eens een toren bij!”. De Bethlehemparochie werd opgericht in 1977.

Interieur van de Bethlehemkerk (foto: © Job van Nes, 2012. Bron: www.reliwiki.nl)
Interieur van de Bethlehemkerk. Foto: Job van Nes, 2012. Bron: www.reliwiki.nl.

Toen begon de gemeente Breda met het bouwrijp maken van de Haagse Beemden, de grote nieuwe wijk ten noorden van de stad. Bouwpastoor Toon Danen maakte aanvankelijk gebruik van de middeleeuwse kapel van Gageldonk, maar was spoedig in gesprek met Architectenbureau Van der Laan uit ’s-Hertogenbosch voor een nieuwe kerk.

Het werd een sober gebouw in de stijl van de Bossche School dat er, zeker van buiten, niet uitzag als een kerk. Deze nieuwbouw, die in 1980 gereed kwam, moest een huis zijn tussen de huizen van de wijk, waar eenieder welkom was. Inspiratiebron was onder andere de naam ‘Bethlehem’, die ‘huis van brood’ betekent.

De parochie werkte nauw samen met de Protestantse Gemeente Breda in de Haagse Beemden. Nadat de parochie werd samengevoegd met drie andere tot de nieuwe Augustinusparochie is de kerk gesloten in 2013.

Inwijding van de Bethlehemkerk, foto: Hans Chabot
Bisschop H. Ernst tijdens de inwijdingsdienst van de Bethlehemkerk. Foto: Hans Chabot. Bron: Stadsarchief Breda, nr. 19810467)
2

Reacties (2)

H.Hupkens zei op 21 november 2020 om 14:49 uur

Hoe kan dat toch allemaal kerken sluiten die feitelijk nieuw gebouwd zijn
Wie zijn die grote tegenwichten van een kerk en samenleving bestaat deze kerk nog wel als gebouw. En wanneer mag deze weer open gaan. Als ,t corona virus onder commando is.?? Als God voor ons is, wie is er dan tegen!!...?

Thijs de LeeuwBHIC zei op 24 november 2020 om 07:45 uur

@H. Hupkens: dank voor uw reactie. Het antwoord heb ik niet paraat maar het is heel opvallend natuurlijk wat er in die tweede helft van de twintigste eeuw is gebeurd - daar zijn al boekenkasten vol over geschreven. Eerst nog een flink herstel van de vooroorlogse katholieke infrastructuur en kerkelijke nieuwbouw overal in het land, en vervolgens beginnen de kerken leeg te lopen.

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.