Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970
Paters & Nonnen

De benedictijnen zijn al niet erg dik gezaaid in Nederland en dat geldt helemaal voor de benedictinessen. Ons land telt drie abdijen voor mannen: de Sint-Adelbertabdij in Egmond-Binnen, de Sint-Willibrordsabdij in Doetinchem en de Sint Benedictusberg in Mamelis bij Vaals (tot 2006 was er ook nog de Sint-Paulusabdij in Oosterhout).

Dan is er het Sint Liobaklooster in Egmond-Binnen (voor mannen en vrouwen). In Noord-Brabant bevindt zich de enige Nederlandse abdij voor benedictinessen, de Onze-Lieve-Vrouweabdij in Oosterhout.


Benedictinessen van Oosterhout aan het werk,1989. Fotograaf: Robin Lutz S.M. Veling, Benedictines van Oosterhout

Benedictus van Nursia (circa 480-547) schreef een kloosterregel die tot de oudste van het West-Europese christendom behoort. Niet alleen stichtte hij verschillende mannenkloosters, hij gaf ook leiding aan een aantal godgewijde maagden, onder wie zijn (tweeling)zuster Scholastica. Zijn leefregel werd enigszins voor vrouwen aangepast, maar net als bij de mannen ligt er grote nadruk op het gemeenschappelijke koorgebed, met als hoogtepunt de dagelijkse eucharistieviering.

Oosterhout, Kindercarnaval bij de zusters Benedictinessen, 1971. Fotograaf: Hans Chabot.De benedictinessen in Oosterhout zijn vanuit Frankrijk naar Nederland gekomen. Begin twintigste eeuw leefden er sterk antiklerikale tendensen in Frankrijk. Toen dat antiklerikalisme in 1905 zelfs kracht van wet kreeg, weken vele communiteiten uit naar het buitenland. Zo kwamen de benedictijner monialen van de abdij van Wisques naar Oosterhout. Die van de abdij van Jouarre zochten een toevlucht in België en later – zij het tijdelijk - in Nieuw-Herlaer bij Sint-Michielsgestel. In 1924 werd de priorij van Oosterhout verheven tot de O.L. Vrouwe abdij.

In 1969 vormden de Nederlandse monniksabdijen van Egmond en Doetichem een zelfstandige Nederlandse congregatie OSB, waartoe ook de O.L. Vrouwe abdij van Oosterhout toetrad. Buiten Nederland is de orde wereldwijd op alle bewoonde continenten actief. De benedictinessen kennen we  ook als Ordinis Sancti Benedicti.

Foto's:
Benedictinessen van Oosterhout aan het werk,1989. Fotograaf: Robin Lutz. Bron: Katholiek Documentatie Centrum, fotonr. AFBK-1a31668 (Abdijen in de Lage Landen. KRO-televisie 13 okt. 1989).
S.M. Veling, Benedictines van Oosterhout, z.j. Bron: Katholiek Documentatie Centrum, fotonr. AFBK-6a274.
Oosterhout, Kindercarnaval bij de zusters Benedictinessen, 1971. Fotograaf: Hans Chabot. Bron: Regionaal Archief Tilburg, fotonr. 101331.

Bron: J. Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant. Alphen a/d Maas, 2010.

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.