Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

De St. Christoffelkerk in Elsendorp

RK kerken

De Sint Christoffelkerk werd in 1960 in gebruik genomen als parochiekerk van Elsendorp. De eerste steen was een jaar eerder gelegd. De parochie waartoe deze kerk behoorde, die van Sint Jan Evangelist (gesticht in 1926), werd als vanouds bediend door de Priesters van het Heilig Hart van Jezus (afgekort SCJ). Alle pastoors, rectoren en kapelaans van de parochie behoorden tot deze kloostergemeenschap.




Foto Frans van de Pol, collectie BHIC, nr. Sint-Jan-Evangelistkerk-IMG_5054


Een van deze paters was L.W. Henneveld. We zien hem hieronder, op een landweg en tegen de achtergrond van een uitgestrekt akkerland met hier en daar een boerderij. We weten dat deze foto midden jaren vijftig is gemaakt, maar niet precies op welke locatie. Pater Henneveld kreeg de kerk in Elsendorp in 1951 toegewezen. Op dat moment was er dus nog geen Christoffelkerk, maar wel een houten noodkerk uit 1927. Deze houten kerk, bijna zo oud als de parochie, stond er ook nog in 1956, toen Henneveld werd opgevolgd door zijn congregatiegenoot pater J.J. Scholte.




Foto Jan Waarma, collectie BHIC, nr. 





Pastoor Scholte
Bron: KDC


Het was onder pater Scholte, dat met de bouw van de Christoffelkerk werd begonnen. De aanleiding daarvoor was het afbranden van de houten kerk in 1959. De architect van de nieuwe, moderne kerk was H.T.M. Reuser. In 1960 werd pater Scholte tot pastoor van deze kerk benoemd. (De noodkerk was namelijk geen pastoorskerk geweest. Deze had onder de hoede gestaan van zogeheten 'rectoren', waaronder dus rector Henneveld.)

Per 1 februari 2015 maken de kerk en parochie in Elsendorp deel uit van de Parochie H. Willibrordus Gemert-Bakel.

Reageer hieronder en deel jouw herinneringen aan de Christoffelkerk, het roomse leven en de geestelijken van vroeger!

[NB. Op basis van onderstaande reactie, en een lijst met belangrijke data aangeleverd door Wim Jaegers, werd dit verhaal al op diverse punten aangevuld. Waarvoor dank; red.]

Foto's

De St. Christoffelkerk (foto: BHIC / Frans van de Pol)

Pater L.W. Henneveld wordt ingehaald in Westerbeek, 1955 of 1956. Eerder had hij Elsendorp als standplaats. (Foto: collectie BHIC, id.nr. WES0003)

Pater J.J. Scholte (foto: collectie Katholiek Documentatie Centrum, id.nr. 2a14594)

Bron

Website Parochie Elsendorp

7

Reacties (7)

Mariët BruggemanBHIC zei op 20 oktober 2017 om 13:32 uur

Van een bezoeker uit onze studiezaal heb ik gehoord dat de bovenste foto niet in Elsendorp is gemaakt, maar in Westerbeek en waarschijnlijk rond 1955.

Thijs de LeeuwBHIC zei op 20 oktober 2017 om 15:48 uur

Bedankt, Mariët en de bezoeker van de studiezaal, voor deze correctie! Het onderschrift is aangepast : ) Waarschijnlijk zal de pastoor dus daarvoor in Elsendorp hebben gezeten. Althans, in de "Piusalmanak" van 1955 staat die plaats nog bij zijn naam. Kortom, de BHIC-bezoeker heeft helemaal gelijk met het jaartal. Dat was het jaar waarin Henneveld van parochie wisselde.

Martien van Asseldonk zei op 8 november 2023 om 15:01 uur

Op de overzichtspagina staat St. Janskerk, moet dat niet St. Christoffelkerk zijn?

Martien van Asseldonk zei op 8 november 2023 om 15:01 uur

Op de overzichtspagina staat St. Janskerk, moet dat niet St. Christoffelkerk zijn?

Wim zei op 8 november 2023 om 19:35 uur

Beste Martien, het komt wellicht wat vreemd over, maar het is wel degelijk de parochie Sint Johannes Evangelist, men noemt de kerk echter de Sint Christoffelkerk. De reden hiervan is de jaarlijkse zegeningen van vervoermiddelen, als auto, motor en degelijke. Christoffel als patroonheilige van de verkeersdeelnemers.

Vincent van de GriendBHIC zei op 9 november 2023 om 10:59 uur

Met dank aan Wim voeg ik graag nog een afbeelding toe van dit documentje dat de steenlegging van de Sint Christoffelkerk herdenkt (klik op afbeelding om te vergroten)


























Martien van Asseldonk zei op 10 november 2023 om 06:18 uur

Bedankt, interessant!

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.