Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

De Martinuskerk in Schijf

RK kerken

Het dorpje Schijf is pas sinds 1882 een zelfstandige parochie, maar de eerste kerk staat er allang niet meer. Al vóór 1940 was ze te klein geworden, zodat de huidige kerk ervoor in de plaats kwam. Omdat de parochie was afgescheiden van Rucphen, kreeg de kerk dezelfde naam als die van de moederparochie.

De Schijfse kerk is dus toegewijd aan de H. Martinus, maar de H. Antonius Abt is voor het dorp zeker zo belangrijk, want al sinds de Middeleeuwen wordt in Schijf de H. Antonius vereerd.

Beeld van de H. Antonius Abt in de kerk van Schijf (foto: © Job van Nes, 2009. Bron: www.reliwiki.nl)Beeld van de H. Antonius Abt in de kerk van Schijf (foto: © Job van Nes, 2009. Bron: www.reliwiki.nl) Foto: BHIC, Collectie Provincie Noord-Brabant

Foto: BHIC, Collectie Provincie Noord-Brabant

 

Daarom kreeg de nieuwe kerk ook een Antoniusaltaar en organiseerde de pastoor bedevaarten naar Schijf. In de loop der jaren nam de populariteit van de bedevaart toe en in 1955 werd zelfs gesproken van een ‘record-opbrengst’.

Inderdaad: opbrengst. De toeloop van pelgrims bracht het nodige geld in de kas van de kerk en van de middenstanders in het niet bepaald rijke dorp. 

Na 1960 nam de toeloop naar Schijf snel af.

Maar wie waren tijdens het 'rijke roomse leven' nu eigenlijk het gezicht van de Martinuskerk? Want de kerk was natuurlijk middelpunt van de parochie, maar als gelovige had je te maken met mijnheer pastoor en zijn kapelaans. Denk bijvoorbeeld aan pastoor Timmermans, die midden jaren vijftig verwantwoordelijk was voor het zieleheil van de katholieke inwoners van Schijf. Halverwege de jaren zestig was er pastoor M.F. van den Eijnden. Hij kwam in 1960, op 57-jarige leeftijd naar de parochie. Ook aan hem zullen vast en zeker nog herinneringen bestaan. Hieronder kun je al je anekdotes en verhalen met ons delen.

Pastoor Timmermans    

Pastoor P.A.J.M. Timmermans in Rucphen, zaterdag 27 juli 1957. Naar een ontwerp van Henk Potters uit Goirle had ‘Pottery De Blauwe Dolfijn’ uit Aalst 85 herdenkingsborden aan de gemeente Rucphen geleverd. Burgemeester Alberts overhandigt hier, tijdens de raadsvergadering, het eerste exemplaar aan pastoor Timmermans. Ook op de foto: gemeentesecretaris Theeuwes (met bril) en wethouder Verpaalen. (West-Brabants Archief, RAW014043300, foto: Jan Sturm, Roosendaal)

 

1

Reacties (1)

xavi zei op 24 mei 2024 om 08:51 uur

schijf is t beste dorp

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.