Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

De H. Stephanuskerk in Moerdijk

RK kerken

“Kogel is door de Stephanuskerk” schreef het dagblad BN De Stem in september 2009. De echte kogel moet nog komen, maar in die maand viel het doek — om nog maar een andere vergelijking te gebruiken — voor de Stephanuskerk. De kerk wordt gesloopt en op de vrijkomende ruimte komen woningen, een nieuw dorpshuis en een kleine gebedsruimte.

Foto: BHIC / Frans van de Pol, 2012
Foto: BHIC / Frans van de Pol, 2012

De Stephanuskerk was nog niet zo oud. In 1944 werd de kerk van Moerdijk verwoest en de huidige werd in 1957 in gebruik genomen. In die tijd was Moerdijk een Mariabedevaartsoord. Twee jaar daarvoor had de bisschop van Breda een beeld van O.L. Vrouw van Fatima een tocht laten maken door heel zijn bisdom. Aan het einde van de tocht moest het een definitieve plaats krijgen en de bisschop besloot dat dit Moerdijk moest worden, omdat de inwoners al lang een bijzondere devotie voor Maria hadden. Enkele jaren lang was Moerdijk het centrum van de verering van Maria in het bisdom Breda, maar de tijden dat pelgrims met bussen tegelijk naar Moerdijk kwamen, zijn voorbij.

Foto: © Sebastiaan van de Pol, 2012
Foto: © Sebastiaan van de Pol, 2012

Voor het kleine groepje kerkgangers was de kerk veel te groot geworden en niet meer te onderhouden. Het heeft heel wat overleg gekost, maar het leek erop alsof iedereen vrede had met het afscheid van de Stephanuskerk. Maar toen kwam de monumentenwereld in het geweer: de Stephanuskerk was een uniek voorbeeld van wederopbouwarchitectuur en bovendien was het orgel dat zich in de kerk bevond vervaardigd door de vermaarde Deense orgelbouwer Marcussen. Als Bach nog geleefd had, zou hij maar wat graag organist zijn geworden in Moerdijk, aldus de kenners.

Het orgel heeft in 2011 een nieuwe stek gekregen in de Johannes de Doperkerk in Klundert en plannen voor een alternatieve bestemming van de kerk zijn inmiddels ook ontwikkeld. Ondanks de protesten van de bevolking en het Cuypersgenootschap gaf de gemeenteraad van Moerdijk in 2013 groen licht voor de sloop. Alleen de markante toren, die het dorp vanaf de A16 zichtbaar maakt, met op de achtergrond de petrochemische industrie van het industrieterrein Moerdijk, zal mogelijk behouden blijven.

Reageer hieronder en deel je herinneringen aan de kerk, het leven in de parochie en de geestelijken van vroeger. Zo werd de parochie in de jaren vijftig en zestig bediend door pastoor Rudolf van Kessel. Wat valt er over hem en de andere pastoors van vroeger te vertellen? We zijn benieuwd naar jouw verhalen. 

13

Reacties (13)

Ilse Jansen zei op 31 oktober 2018 om 16:33 uur

In juli 2018 is de kerk voor een deel gesloopt. De 30 meter hoge toren, de overkapping aan de voorzijde en de zuilen aan de zij- en achterkant zijn blijven staan. Straks komt in het midden van een multifunctioneel speelveld. Aan de lange zijden corridors, op de plek van de Mariakapel een picknickplaats en aan de andere kant speeltoestellen voor jonge én oudere mensen. De overkapping kan dienen als locatie voor theater of concerten. Het hele project moet over ongeveer een jaar klaar zijn.

Lisette KuijperBHIC zei op 1 november 2018 om 11:49 uur

Bedankt voor deze interessante update en aanvulling, Ilse! Mooi om te lezen dat een gedeelte van de kerk toch is blijven staan en dat de locatie nieuwe bestemmingen krijgt voor zowel jong als oud!

Job van Nes zei op 5 december 2018 om 13:20 uur

Van de situatie kort na de sloop heb ik vele foto's. Deze hoop ik binnen afzienbare tijd te plaatsen op Reliwiki. Daarvandaan kunnen ze eventueel naar uw/jullie interessante website worden gekopieerd.

Mariët BruggemanBHIC zei op 5 december 2018 om 19:54 uur

Dat zouden we zeker op prijs stellen Job, hou je ons op de hoogte van de plaatsing van de foto's. We willen dan zeer zeker graag kijken hoe we een of meerdere foto's bij dit verhaal op onze website kunnen plaatsen. Bedankt voor je aanbod!

Corry Kortsmit zei op 20 april 2019 om 17:00 uur

Even een correctie bij de toegevoegde foto. In het bisdom Den Bosch had je meer pastoors die van Kessel heette. De pastoor van Moerdijk was Rudolf van Kessel. Geboren te Kerkdriel 10 febr. 1905. Pastoor van Moerdijk van 14 sept. 1951 tot 31 dec. 1980. Tevens deken van dekenaat Geertruidenberg en Zevenbergen vanaf okt.1955 tot mei 1970. Overleden te Boekel 19 febr.1996.

Mariët BruggemanBHIC zei op 24 april 2019 om 19:53 uur

Bedankt voor je reactie Corry, ik heb de voornaam van de pastoor veranderd in Rudolf. Nogmaals dank voor het doorgeven.

Ilse Jansen zei op 27 augustus 2019 om 14:01 uur

Op de plek van de RK kerk is op 29 juni 2019 het nieuwe dorpshart van Moerdijk geopend. Meer informatie: https://dorpmoerdijk.nl/projecten/werkgroep-gebied-rk-kerk

Marilou NillesenBHIC zei op 28 augustus 2019 om 09:33 uur

Bedankt voor deze actuele aanvulling, Ilse. Dan zijn we nu weer helemaal bij.

Mariët BruggemanBHIC zei op 2 september 2019 om 14:43 uur

De foto van de pastoor is inmiddels verwijderd bij dit verhaal, omdat bleek dat het hier niet ging om een foto van Pastoor van Kessel van Moerdijk.

Bea Hoeks-de Laat zei op 19 februari 2024 om 15:12 uur

Wie weet waar de kruiswegstatie van Charles Eyck uit de kerk gebleven is?

Marilou NillesenBHIC zei op 27 februari 2024 om 20:08 uur

Dag Bea, bedankt voor je vraag. Een online zoektocht levert mij ook niet het antwoord op maar probeer het hier eens:

https://erfgoedmoerdijk.nl/

Elly zei op 15 april 2024 om 17:53 uur

Kan iemand mij vertellen waar pastoor Rudolf v Kessel begraven ligt ??

Norah zei op 15 april 2024 om 20:11 uur

Algemene Begraafplaats Boekel, De Raadstraat.

Rudolphus Antonius Christiaan van Kessel (1905-1996).

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.