Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Klooster bij het Sint-Jozefziekenhuis te Veghel

Kloosters

De bouwkundige J. Heijkants uit Erp maakte in 1898 de plannen voor de bouw van een gasthuis naast het moederhuis. Het was gereed in 1900, het jaar waarin de Franciscanessen van Veghel er een communiteit vestigden. Het oudste deel van het nieuwe R.K. Gasthuis op het Middengaal stamt uit 1910.

Veghel, Jozefziekenhuis, Foto: BHIC, fotonr. BVE1363In 1914 werd deze nieuwbouw uitgebreid met een kapel, in 1935 volgde een aanbouw door architect J. van Halteren uit ’s-Hertogenbosch en op 20 september van dat jaar kon het nieuwe Sint-Jozefziekenhuis plechtig worden ingezegend. Het oude gasthuis werd in 1940 gesloopt. Van Halteren bouwde tussen 1956 en 1960 een forse uitbreiding en een verpleegstersflat. De officiële opening plaats vond op 24 oktober 1961.

Veghel, Jozefziekenhuis, Foto: BHIC, fotonr. BVE1364In juni 1975 trokken de zusters zich uit het ziekenhuis terug en is de communiteit opgeheven. In 1976 maakte men voor het ziekenhuis een geheel nieuw structuurplan. Dat leidde in 1988 tot de sloop van het oude Sint-Jozefgesticht. Op dit adres was later de polikliniek van het ziekenhuis Bernhoven gevestigd, die op haar beurt in 2013 is gesloten.

Veghel, kapel van het Jozefziekenhuis, Foto: BHIC, fotonr. BVE1380Het klooster en ziekenhuis Sint-Jozef was een groot, rijk uitgevoerd, bakstenen gebouw in eclectische stijl. In het midden van de symmetrische voorgevel werd de kapelvormige ingangsportiek geflankeerd door twee torenachtige bouwdelen. Het klooster had een eenbeukige neogotische kapel met smalle houten galerijen. Tuinen omringden het gebouwencomplex.

Bron: Jan Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant. Alphen a/d Maas, 2010.

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.