Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Huize Sint Jozef in Esch

Kloosters

Van de wieg tot het graf, de Zusters van de Goddelijke Verlosser waren in Esch bij de zorg betrokken. Daar moeten veel Eschenaren nog herinneringen aan bewaren. Deel ze op www.bhic.nl.

Foto: Jos Pé (collectie BHIC)
Foto: Jos Pé (collectie BHIC)


Pastoor Van Duren was in 1935 op zoek naar religieuzen, die taken als wijkverpleging, kraamzorg en kleuteronderwijs konden uitvoeren. Hij plaatste een advertentie in een landelijk blad.

Hun geestelijk adviseur Verhoeven bracht de Zusters van de Goddelijke Verlosser, die in Den Haag hadden gewerkt en tijdelijk in Wassenaar verbleven, in contact met de pastoor. Die was enthousiast en zorgde voor een oude boerderij aan Dorpsstraat 5a, eigendom van Bert van de Braak die hem voordelig verhuurde.

In 1936 betrokken de zusters de boerderij. De bisschop was met een en ander akkoord gegaan, op voorwaarde dat de zusters in hun eigen levensonderhoud konden voorzien en niet zouden bedelen.

In 1944 is het huis door een granaat verwoest. De zusters werden ondergebracht in het huis van de familie Van Schijndel aan het Marktplein. Na een bedevaart naar Smakt ter ere van Sint Jozef en na het inzamelen van leningen bij de Esschenaren en de oprichting van Stichting Sint Jozefzorg werd het nieuwe kloosterbejaardenhuis Sint Jozefzorg in 1950 geopend aan Dorpsstraat 12.

Foto: Jos Pé (collectie BHIC)
Foto: Jos Pé (collectie BHIC)


Het gebouw is ontworpen door architectenbureau Bogers en van der Hoogen uit Eindhoven. Het huis werd al in 1953 aan de rechterzijde uitgebreid met een zijvleugel en een huiskapel. Bij de uitbreiding van 1968 door architect Beunis uit Veghel kreeg het gebouw een carrévorm. Het is in 1995 gesloopt en vervangen door nieuwbouw van het huidige Woonzorgcentrum Sint Jozef aan Nieuwland 2.

Het rechthoekige bakstenen huis had een traditionalistische gevel. In stijl sloot het gedeelte van 1968 aan op de bestaande vleugel. De kapel vormde een modern accent. Rond het klooster lag een fraaie tuin.

Bron: J. Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant, Alphen a/d Maas, 2010

 

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.